Vyhořelá skládka v Boru - hra o Černého Petra

Bor u Skutče – Mrak jedovatých zplodin zahalil v červnu 2011 Bor u Skutče na Chrudimsku. Hořela ilegální skládka pneumatik. Asi stovce obyvatel vsi hrozila evakuace, v ohrožení se kvůli požáru ocitly i spodní vody. Ani po čtyřech letech zbytky pneumatik a dalšího odpadu z obce nezmizely a dál místní děsí. Vlastník skládky – společnost SpeNet – je v likvidaci a nemá na odstranění odpadů peníze. Pomocnou ruku nyní nabízí stát. I jeho snaha by ale paradoxně mohla vyjít naprázdno.

Kauza skládky pneumatik v Boru u Skutče se táhne už od roku 1998. Česká inspekce životního prostředí na ní provedla několik kontrol a během let rozdala pokuty v celkové výši 1,4 milionu korun. Ty mířily jak na původního majitele prvozovny Libora Hromádku, tak na společnost SpeNet, která areál koupila v roce 2006 od správce konkurzní podstaty. Většina z nich však zůstala nezaplacena.

Stejně jako Hromádka i SpeNet skončil v konkurzu a podle likvidátora nemá peníze ani na odstranění odpadu, ani na zaplacení pokut vyměřených inspekcí. Proti té poslední ve výši milion korun se firma loni odvolala až k ministerstvu životního prostředí, avšak neúspěšně.

Černý mrak nad Borem

Největší rozruch vzbudila skládka v červnu 2011, kdy ji zachvátily plameny. S hořící haldou dlouhou 150 metrů a vysokou jako patrový dům bojovalo 33 požárních jednotek. Černý toxický kouř byl vidět několik desítek kilometrů daleko. Plameny se ale podařilo uhasit a evakuační zavazadla, která si obyvatelé Boru museli sbalit, nakonec zůstala nevyužita.

Od té doby ohořelé zbytky pneumatik a torza obrazovek zdánlivě neškodně leží v areálu na okraji obce. Pomalu je pohlcuje příroda. Podle České inspekce životního prostředí je ale skládka tikající bombou. „Z výsledků analýz vyplývá, že odpad nevyhovuje ve vztahu k hodnotám některých ukazatelů k uložení na terén. Doporučeno bylo popeloviny a spečené zbytky gumy urychleně vymístit na příslušnou skládku odpadů a vypracovat analýzu rizika s nezbytnými průzkumnými pracemi,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Burkerová.

Stát rozdává miliony

Po letech by od nebezpečného mementa mohl Boru pomoci stát. V polovině dubna vyzval Státní fond životního prostředí kraje a obce s rozšířenou působností, aby podávaly žádosti o dotace na likvidaci černých skládek. V rozpočtu fondu je na proekologické práce připraveno 100 milionů korun. A mezi osmičkou přihlášených projektů je i likvidace odpadu z Boru.

„Aktuálně probíhá posuzování projektových námětů z pohledu míry rizika vzniku ekologické havárie a přijatelnosti žadatele,“ řekla portálu ČT24 mluvčí fondu Lenka Brandtová. Definitivně jasno v tom, kdo peníze od státu získá, by mělo být koncem června. Zdá se ale, že šance Boru na úspěch jsou velké. „Vyhlášená alokace stačí na všechny podané projekty. Přihlásilo se jich celkem 8 s náklady téměř 73 miliónů korun a požadovanou dotací ve výši 54 milionů korun,“ doplnila Brandtová.

Likvidace skládky v Boru u Skutče by měla z celkového dotačního balíku ukousnout zhruba 20 milionů korun. Celkové náklady pak žadatel o dotaci, kterým je město Chrudim, spočítal na 29 milionů korun.

Obecní přetahovaná

Jenže právě v tom je háček. Kvůli tomu, že stát zaplatí maximálně 80 procent nákladů na odstranění sládky a zbytek musí žadatel o dotaci přidat z vlastních zdrojů, by halda ohořelých pneumatik a torza ekektrospotřebičů z vísky v podhůří Železných hor ani tentokrát zmizet nemusela. Chrudim totiž nemá na doplacení sanace peníze. „Obec s rozšířenou působností má jen zdroje pro výkon státní správy, město Chrudim má zdroje na svoji samostatnou působnost a toto není ani v samostatné působnosti, ani ve výkonu přenesené státní správy,“ vysvětlil v rozhovoru pro portál ČT24 starosta Chrudimi Petr Řezníček. Rady si neví ani s tím, jak má svým lidem zajistit přístup na skládku, kterou město vůbec nevlastní, ani neleží v jeho katastru.

O peníze a zajištění přístupu na pozemek hodlá žádat kraj. Ten sice o odstranění černé skládky stojí, avšak jak konkrétně by mohl Chrudimi pomoci, zatím neví. „Snahou Pardubického kraje je společnými silami dosáhnout likvidace uvedené skládky, o konkrétních možnostech se ale bude jednat až po rozhodnutí Státního fondu životního prostředí,“ uvedla Kateřina Procházková z kanceláře hejtmana Pardubického kraje. 

Jasno není ani v tom, jak bude Chrudim plnit další z podmínek dotace a vymáhat náklady na likvidaci po firmě, která je v likvidaci a nemá peníze ani na to, aby zaplatila pokuty od státu. „Nedokážu si představit, že budu po někom soudně vymáhat náklady, které jsou spojené s likvidací černé skládky v Boru u Skutče. To je přece nesmyslné, aby jedna obec fungovala za druhou obec a ještě na to doplatila,“ dodává starosta Chrudimi.

Snadno se tak může stát, že peníze od státu zůstanou nevyužity. Obyvatelé Boru se budou dál dívat na zarůstající haldu pneumatik a dál je bude tížit strach, že někdo znovu škrtne zápalkou a toxický kouř je vyžene z jejich domovů.