Za legalizaci marihuany pochodovalo 5000 lidí. Padaly i blokové pokuty

Praha - Průvod asi 5000 převážně mladých lidí za legalizaci konopí dnes prošel centrem Prahy. Hlavním požadavkem 18. ročníku pražské demonstrace s názvem Million Marihuana March 2015 je legalizace pěstování a držení marihuany a jejích produktů pro vlastní potřebu, a to nejen pro léčbu. Průběh pochodu byl klidný, policie však za kouření marihuany udělila několik blokových pokut. Akce má vyvrcholit kulturním a vzdělávacím happeningem na ostrově Štvanice.

Průvod pěti tisíc lidí žádal legalizaci konopí (zdroj: ČT24)

Již tradiční pražský průvod vyšel po poledni z Karlova náměstí a došel přes Václavské náměstí na ostrov Štvanice. Účastníci nesli hesla podporující konzumaci marihuany jako např. „Konopné rostliny do každé rodiny“, „Dýchám, prdím a hlavně kouřím svobodně“ či „Konopí je lék, zaslouží náš vděk“.

Jako každoročně vládla průvodu doprovázenému hudbou velmi uvolněná nálada. V jeho čele jel vůz s kapelou vyzdobený symbolickými listy konopí a nápisem „Konopí je dar od boha, říkala to už má babička“. Lidé do rytmu hudby tančili a skandovali slova „legalizace, legalizace“.

Názory několika účastníků pochodu Million Marihuana March 2015:

  • „Přišli jsme podpořit legalizaci konopí pro osobní potřebu. Léčím si konopnou mastí zánět šlach a pomáhá mi to.“
  • „Je to dnes skvělá akce, chodím každý rok, už pět let. Jsem pro legalizaci na léčení i rekreaci, myslím si, že by nám to dost prospělo.“
  • „Přijímám názor, že konopí je lék… Většina lidí si kouřením léčí ducha. Chtějí si zahulit, aby byli v klidu a netrápili se, že se pořád musejí honit za penězi.“
Million Marihuana March 2015
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Akci uspořádalo občanské sdružení Legalizace.cz, podle jeho předsedy patří konopí všem a Česko protikonopnou politikou jen podporuje černý trh. Zákon povolil léčebné konopí od dubna 2013, kvůli problémům s dodávkami si ho mohlo legálně koupit v lékárnách zatím jen minimum pacientů. Pomáhat má na obtíže s AIDS, roztroušenou sklerózou či rakovinou. V chystané novele chce ministerstvo zdravotnictví umožnit v některých případech léčbu konopím také dětem.

  • Robert Veverka, předseda o. s. Legalizace.cz: „Jen inteligentní regulace zajistí dostupnost a využitelnost konopí v jeho plné šíři, ukončí zbytečné výdaje na vymáhání prohibičních zákonů a učiní z konopí obchodovatelnou komoditu, která by zajistila tolik chybějící příjmy do státní kasy.“

Podle předsedy sdružení měl pochod vyjádřit také nesouhlas se zátahy policie proti majitelům tzv. growshopů a květinářství, kteří se podle policie prodejem semínek konopí a informováním dopustili trestného činu šíření toxikomanie. Pochod podpořily Česká pirátská strana a Strana zelených. Marihuana je zřejmě nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumu ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.