Brňané navrhují 33 metrů vysokého Buddhu. O sochu je požádali Tibeťané

Brno - Nad návrhem 33 metrů vysoké sochy Buddhy dnes přemýšleli odborníci z brněnského Vysokého učení technického (VUT). O pomoc s její stavbou je totiž přijeli požádat Tibeťané z vesnice Mulkbekh ležící v Himalájích. Socha by měla stát před tamní školou. S její modernizací jim právě pomáhají studenti ze stavební fakulty a dobrovolníci z hnutí Brontosaurus.

„Obracíme se s pomocí na Česko, protože Václav Havel a 14. dalajlama byli velcí přátelé. Tento odkaz žije stále s námi a je základem naší spolupráce se Stavební fakultou v Brně,“ vysvětil příjezd Tibeťanů ředitel školy v Mulkbekhu Tsewang Norboo. Kromě sochy Buddhy vyrazí v létě do vesnice v Himalájích pět studentů z VUT pomoci se stavbou dětského hřiště a dalších částí školy.

Společně s nimi tam už téměř deset let vypomáhají dobrovolníci z neziskové organizace Brontosaurus. Někteří z nich také pomáhají se stavbou školy Spring Dales Public School v odlehlé části Ladakhu, jiní učí tamní děti. Anglicky vyučují především fyziku, tělocvik, hudební a výtvarnou výchovu.

Ostatní dobrovolníci vytvořili pro školu například webové stránky www.sdps-mulbekh.com nebo model nového kampusu školy. Jejich činnost v oblasti Malého Tibetu podporuje finančně i samotný Dalajláma, za to mu v roce 2011 předal písemné poděkování i bývalý český prezident Václav Havel.

Díky této finanční podpoře je nyní dostavován internát pro ubytování asi třiceti dětí a další budovy pro 8 tříd. Postupem času by tak počet žáků navštěvující zdejší školu mohl vzrůst ze 150 na více než 300. Mohly by se tam tak vzdělávat děti z celého okolního údolí.