Fekální odpad zabil ve vodě na Jihlavsku ryby a žáby

Velkovýkrmna prasat z Kamenice u Jihlavy způsobila ráno ekologickou havárii. Do místního potoka vypustila fekální odpad. V potoce a následně soukromém rybníce silně znečištěná voda zabila ryby i žáby. Česká inspekce životního prostředí odebrala vzorky vody, případ prošetřují i kriminalisté jako poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Lukáš Jelínek, spolumajitel mlýna v Kamenici u Jihlavy, se dnes dopoledne ještě snažil zachránit poslední ryby, ale jeho úsilí bylo marné - ryby uhynuly. Jak ale konstatoval, nebylo jich příliš, protože nové ryby letos ještě nenasazovali. Problémy v zakalené a výkaly páchnoucí vodě měly i žáby, které se navíc právě teď páří. Jan Jelínek starší pak při sledování zvýšeného průtoku vody v potoce konstatoval, že společnost se zřejmě snaží odpouštět vodu z rybníku, aby se znečištění zředilo a aby zachranila situaci.

V 7 hodin ráno bylo na potoce tolik bílé pěny, že hladina přes ni vůbec nebyla vidět. V 10 hodin dopoledne pak už pěna klesla, ale stále se na hladině držela. První fekální vůz společnosti, která havárii způsobila, přijel v 10 hodin dopoledne. Znečištěnou vodu pak auta odsávala a odvážela – poslední odjelo ve 13 hodin.

Zástupce společnosti Selma Kamenice u Jihlavy, který byl na místě havárie, konstatoval, že k případu by se mohl vyjádřit jedině ředitel firmy. Ten prý ale není k zastižení, protože - podle pracovníka firmy - řeší havárii s policií a s pracovníky České inspekce životního prostředí.

Fekální odpad zabil ryby a žáby (zdroj: ČT24)