Ťok zrušil kvůli chybě ministerstva povolení na obchvat Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Ministr dopravy Dan Ťok zrušil jedno ze tří stavebních povolení na obchvat Frýdku-Místku. Vyhověl rozkladu ekologického sdružení Děti Země, které upozornilo na chyby v dokumentu. Ministerstvo musí povolení projednat znovu. Silničáři tvrdí, že přípravy stavby to zatím neohrožuje.

Plánovaný obchvat Frýdku-Místku má zatím jedno platné stavební povolení ze tří. To druhé ministerstvo zrušilo před několika dny. „Týká se mimo jiné průchodu obchvatu přírodní památkou Profil Morávky. Ministerstvo teď musí povolení projednat znovu,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Děti Země: Ministerstvo udělalo banální chybu

Rozklad podalo loni v září ekologické sdružení Děti Země. Rozkladová komise rozhodla kvůli výměně ministra až na konci března. „Ministerstvo dopravy udělalo banální procesní chyby. Rozhodlo bez podkladů a dokonce nám neumožnilo se vyjádřit. Jenom mne trošku překvapilo, že to trvalo šest měsíců,“ řekl předseda sdružení Miroslav Patrik.

Lidé ve Frýdku-Místku jsou již více než netrpěliví. Centrem města projede denně 40 tisíc vozidel. Obchvat města se plánuje přes dvacet let, ale jediné, co jej připomíná, je konec silnice R 48 mířící do prázdna.

„Zrušení stavebního povolení jistě není dobou zprávou pro občany města, ale ani pro řidiče, kteří přes Frýdek-Místek projíždějí. Samozřejmě, že to přípravu obchvatu zdržuje,“ komentoval rozhodnutí ministerstva náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher z ČSSD.

ŘSD: Jde o drobnost, která nás nezdrží

Ředitelství silnic a dálnic v současné době čeká na dokončení aktualizace projektové dokumentace. Silničáři proto tvrdí, že zrušení stavebního povolení přípravy nějak nezdržuje. „Jde opravdu jen o drobnost, která se dá rychle odstranit, takže další kolo by mělo být bez problémů. Předpokládáme, že by to mohlo proběhnout do tří měsíců,“ uvedla projektová manažerka obchvatu Frýdku-Místku Irena Krzyžánková z Ředitelství silnic a dálnic.

Děti Země ale na konci března podaly další rozklad proti poslednímu, třetímu stavebnímu povolení na obchvat. Úřady se mají vyjádřit do konce dubna, pak zasedne rozkladová komise. Podle šéfa sdružení Miroslava Patrika v něm chybí podklady na ochranu přírody a krajiny. „A trochu nám vadí, že tam nejsou konkrétní podmínky pro plnění limitů hluku,“ řekl.

Ředitelství silnic a dálnic chce začít stavět obchvat Frýdku-Místku na počátku příštího roku. Práce mají trvat asi čtyři roky. Náklady silničáři vyčíslili na čtyři miliardy. Ministerstvo financí nedávno vypsalo zakázku na vyčištění staré ekologické zátěže Skatulův hliník, která leží na trase obchvatu. Sanace skládky odpadu z frýdecko-místeckých Válcoven plechu má začít na počátku října.