Obří jeřáb rozebírá most v Železném Brodě

Železný Brod - Jeden z největších jeřábů v Česku začal s demolicí mostu přes Jizeru v Železném Brodě. Kvůli špatnému uložení měla stavba problémy se statikou. Výstavba nového přemostění vyjde na 24 milionů Kč.

Železobetonový most v Železném Brodě spojoval břehy řeky Jizery víc než 70 let. Teď se pod bouracími kladivy mění v hromadu suti - kvůli demolici musí být rozdělen na 15 kusů. Každou část pak zvedá jeřáb o nosnosti 500 tun. Bloky železobetonu váží 15 až 25 tun. 

Jak uvedl jeřábník Tomáš Dvorský, museli na jeřáb přidat ještě příhradový nástavec, aby jeho rameno dosáhlo z jednoho břehu až na druhou stranu mostu. Technici musí také zajistit, aby před zvedáním příslušného bloku byla tato část důkladně uvolněna od zbytku konstrukce, aby zvedání nezkomplikovalo zapomenutý roxor nebo neoddělěný kus betonu.

Most spojoval břehy Jizery od druhé světové války. Pan Rudolf Sůva je pamětníkem, jak ho Němci za války stavěli. Tehdy mu bylo 12 let a přes staveniště chodil do školy. Teď sledoval, stejně jako další místní, jeho most bourají.

Most, který je důležitou spojnicí ze Semil do Tanvaldu, Jablonce nad Nisou a Turnova, trpěl těžkou dopravou. Podepsaly se na něm i povodně. „Most zažíval určité otřesy, poměrně často byla opravována vozovka, vytvářely se tam díry,“ konstatoval Ivan Mališ (nez.), místostarosta Železného Brodu.

Když všechno půjde podle plánu, původní most do čtvrtečního večera úplně zmizí. 7 měsíců pak ještě potrvá výstavba nového mostu. Vypadat má stejně jako most původní. Železnobrodští se po něm poprvé svezou na začátku listopadu.

Liberecký kraj za nový most zaplatí 24 milionů korun. Most v Železném Brodě je ale jedním ze zhruba sedmdesáti v celém kraji, které potřebují nutnou opravu.

Obyvatele Železného Brodu čeká několik měsíců dopravních omezení. Doprava vede postranními uličkami a po dočasném přemostění. Na provizorní most mohou jen osobní auta, dodávky nebo autobusy. Nákladní vozy musí jezdit jinudy. Provizorní most musí odolat aspoň 10leté vodě.

Dohromady má Liberecký kraj 660 mostů. „Asi čtvrtinu, které jsou ve velmi špatném a v havarijním stavu, buď v letošním roce opravíme, nebo se je chystáme opravit v dalším roce“, uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje. Na opravu mostů si vzal kraj půlmiliardový úvěr a finančně pomůže i Evropská unie.

Demolice mostu v Železném Brodě (zdroj: ČT24)