Advent na Jindřichohradecku

Jindřichův Hradec - Už popáté si občanské sdružení Proutek na statku v Plasné u Jindřichova Hradce připomnělo zahájení adventu. Společnost provozuje chráněné bydlení a dílnu pro mentálně postižené. Jejich výrobky přišly už tradičně obdivovat stovky lidí.

Sdružení pomáhá mentálně postiženým lidem z Jindřichohradecka. Ve dvou bytech bydlí čtyři klienti. „Za pomoci asistentů zvládají téměř všechno,“ říká Hana Hřebíková z občanského sdružení Proutek. Dalších 13 lidí pracuje v místní chráněné dílně. „Chceme ukázat, že výrobek od postiženého člověka je stejný, jako když ho vyrobí někdo jiný,“ přibližuje činnost Proutku jeho ředitel Jan Kostečka. Výtěžek z prodeje slouží občanskému sdružení na rozšíření sociálních služeb chráněného bydlení. Místní adventní trhy se tu staly tradicí.

Sdružení má v plánu na místním statku ubytovat další lidi s mentálním postižením. Upravit prostory pro potřeby bydlení je ale finančně nákladné. „To co děláme, bychom nemohli dělat bez sponzorů a dobrých lidí,“ je přesvědčena Hana Hřebíková. „V příštím roce chce Jihočeský kraj vypsat grant na sociální služby, které nejsou pojmenované v zákoně o sociálních službách,“ naznačuje kroky kraje náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka.

Už v příštím roce chce Proutek zahájit činnost chráněného bydlení, tentokrát v Jindřichově Hradci. Vše ale bude záviset na penězích.