Přijdou Pardubice o bazén?

Pardubice - Jestli bude i v příštích měsících fungovat plavecký areál v Pardubicích, není vůbec jasné. Budova je v havarijním stavu a potřebuje stamilionové investice. S nimi město počítalo až v příštím roce. Nicméně areál už teď funguje jen díky výjimce hygieniků, které končí platnost.

Zastaralá technologie, nevyhovující cirkulace vody nebo chybějící protiskluzové podlahy. Plavecký areál s padesátimetrovým bazénem a skokanskou věží rok od roku chátrá. „Když se podíváte na potrubí, tak vidíte, že tam dochází ke korozi, a je nutné ho stále opravovat,“ říká vedoucí technického úseku plaveckého areálu Radek Musil.

Budova potřebuje nové technologie, zateplení i fasádu. Pardubice zvažují tři varianty modernizace od sta do 280 milionů korun. Radnice peníze shání a zatím udržuje plavecký areál nad vodou jen výjimka hygieniků. Na její prodloužení teď město čeká. „Žádost je neúplná, a z tohoto důvodu bylo řízení přerušeno. Pokud nebude v daném termínu žádost doplněna, je možné, že to povede k jejímu zamítnutí,“ varuje Alena Paráková z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje. „Vůbec si neumím představit, že by ta výjimka prodloužena nebyla, protože ty důsledky by dopadly nejen na návštěvníky bazénu, ale na všechny uživatele,“ odmítá možnost uzavření areálu vedoucí kanceláře pardubického primátora Michal Zítko.

Modernizace bazénu, včetně přístavby aquacentra, by mohla začít až v roce 2009. Hygiena požaduje, aby provozovatel areálu zavedl taková opatření, která garantují bezpečí návštěvníků. Výjimku dostaneme, věří vedení Městského rozvojového fondu. „My jsme v podstatě tato provozní opatření učinili již v minulém roce. Teď to potřebujeme deklarovat hygieně a eventuálně doplnit o některé další kroky,“ tvrdí zástupce rozvojového fondu Alfréd Mede.

Pokud se městu podaří s opravami plaveckého areálu začít, minimálně půl roku, po dobu rekonstrukce, si v bazénu nikdo nezaplave. Se znovuotevřením se předběžně počítá v září 2009.