Děti získaly medaili v evropské soutěži mladých cyklistů

Častolovice - Stříbrné medaile přivážejí z Evropského finále dopravně výchovné soutěže mladých cyklistů ve Španělsku žáci ze základní školy v Častolovicích. O jediný bod skončili druzí za vítěznými Srby. Soutěžili v konkurenci 23 zemí Evropy. Rozhoduje obratnost v jízdě na bicyklu, ale také znalost dopravních předpisů.

V tom všem byli na evropském šampionátu v Madridu žáci z Častolovic druzí nejlepší. „Soutěžilo se v jízdě na kole přes překážky, mezitím byly třeba semafory, děti musely podjíždět překážky, pak zdolávat různé hrboly,“ popisuje soutěž učitelka ZŠ Častolovice Alena Zvěřinová.

„Bylo to velké drama, prohráli jsme jenom o bod. Ztratili jsme bod na teorii, jinak bychom to asi vyhráli,“ komentuje výsledek žákyně Nikola Bečková. „Možná se to stává pravidlem, že jejich umístění je výborné, ale obhajoba jejich výsledků je velice těžká,“ chválí si své studenty ředitel školy Jiří Kalousek.

Dopravní kroužek na častolovické škole navštěvuje 40 žáků od 4. do 8. třídy. Tým dvou chlapců a dvou dívek se musel do evropského finále prodrat sítem soutěží od okresního kola po celostátní. Uchazeči o nominaci do Madridu museli trénovat i o prázdninách. Poslední dva týdny denně. Dostat se do kvarteta nejlepších není jednoduché.

„Trénujeme jízdu na kole, testy a jízdy zručnosti mezi překážkami,“ popisuje výcvik žák Dominik Fabián. „Učí nás, jak máme jezdit podle značek, jak máme být opatrní a komu máme dávat přednost. A je to dobré pro bezpečnost, až budeme jezdit mimo hřiště,“ doplňuje Dominika jeho spolužák Jan Brandejs. Po návratu z Madridu malé cyklisty čeká ve škole bouřlivé přivítání.