Hradec Králové buduje orientační systém města pro lidi v nouzi

Hradec Králové - Sloupy veřejného osvětlení v Hradci Králové budou pomáhat lidem v nouzi. Magistrát totiž propojil již existující databázi sloupů s mapou města tak, že vznikl jakýsi orientační systém. Najít člověka, který potřebuje pomoc záchranářů, tak bude jednodušší.

Každý sloup s osvětlením má své číslo, podle kterého lze přesně určit, kde se člověk v nouzi právě nachází. Stačí říct, co je na štítku ve výši očí napsané, a žádné další vysvětlování již nebude potřeba. Systém testuje městská policie. „To číslo nám pomůže přesně určit místo události,“ podotýká mluvčí hradecké městské policie Eva Čížková.

Hradecký magistrát chce počítačový program, který dokáže přesně identifikovat každý ze třinácti tisíc sloupů veřejného osvětlení, nabídnout všem složkám integrovaného záchranného systému. Brzy by ho měli začít používat i hasiči. „Lidé nedokážou často určit přesné místo, kde se nacházejí, nejsou tam žádné záchytné body, podle nichž by se mohli orientovat, takže tento systém nám určitě pomůže,“ vysvětluje přínos systému pro práci hasičů Martina Žahourková z Hasičské záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Jeho výhodou je podle magistrátu hlavně to, že sloupy s osvětlením jsou téměř všude. A někdy skutečně mohou být jediným orientačním bodem. Hradecká radnice se inspirovala v Praze. „Jeden z členů bezpečnostní rady města měl tu zkušenost, kdy byl vyzván strážníky městské policie, aby se identifikoval právě podle čísla nejbližší lampy,“ vysvětluje prvotní nápad mluvčí Magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda.

Královehradecký magistrát v této souvislosti předpokládá, že databázi sloupů do budoucna ještě rozšíří například o sloupy trolejového vedení.