V Českých Budějovicích pokračuje spor o obnovu koněspřežky

České Budějovice - Obnova koněspřežky v Českých Budějovicích je ohrožena. Krajský soud uznal některé námitky odpůrců této stavby a klíčové územní rozhodnutí pozastavil. Primátor Juraj Thoma je ale přesvědčený, že po doplnění dokumentace se bude pokračovat.

Zdůvodnění rozsudku krajského soudu mají obě strany, každá ale výsledek interpretuje jinak. Odpůrci, kteří žalobu podávali, jsou přesvědčeni o svém vítězství. „Celá ta věc je prakticky neprosaditelná, protože to znamená, že by muselo celé řízení začít probíhat znovu,“ sdělil zástupce sdružení majitelů historických domů Karel Pražák.

Radnice o prohře nehovoří. Podle primátora soud jen projekt přibrzdil, plány radní měnit nehodlají. „Na realizaci projektu, nebo na dalších přípravných krocích, se zatím nic z našeho pohledu nemění,“ uvedl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Z rozsudku vyplývá, že úředníci musí doplnit některé dokumenty. Například by se měli zabývat tím, jaký může mít koněspřežka dopad na okolí a na životní prostředí.

Projekt má i mezi zastupiteli své odpůrce, kteří rozhodnutí soudu přivítali. Pro jsou naopak zástupci kraje a Jihočeského muzea. „Je to naše jediná kulturní památka ve městě České Budějovice,“ řekl ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr.

Vybudování repliky unikátní železnice přijde na 70 milionů korun. Radnice chce peníze na projekt získat z evropských fondů. Primátor předpokládá, že úředníci veškeré dokumenty doplní. V listopadu pak chce radnice požádat o příspěvek na vybudování koněspřežky.