Na Liberecku absolvují řidiči sanitek speciální výcvikový kurz

Liberec - Podle směrnic Evropské unie budou muset umět řidiči sanitek pomáhat lékařům. Na severu Čech už probíhají speciální školení, kterého se účastní řidiči sanitek z Libereckého a Ústeckého kraje. Celkem je čeká 780 výcvikových hodin. Další kurzy jsou připraveny pro hasiče.

Součástí výcviku takzvané medicíny katastrof a hromadných neštěstí je stavění mobilního stanu v časovém limitu nebo perfektní rozeznávání všech součástí lékařského kufříku. „Stan nám umožní ošetřovat v určitém pohodlí, takže se jej musí naučit postavit co nejvíce lidí,“ vysvětluje manager krizového řízení záchranné služby Libereckého kraje Jiří  Wachsmuth. Ve stanu jsou infuzní stojany, monitory nebo defibrilátory. Stan se muže využívat i jako odkladiště raněných.

„Řidiči mají mnoho teoretických předmětů, kde se vzdělávají ve zdravovědě, jsou tady ale i kurzy sebeobrany. Bohužel dochází mnohokrát k napadení posádky sanitky“, poukazuje na problémy ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje Jiří Čeřovský.

Absolventi kurzu budou znát perfektně místopis, umět poskytovat první pomoc, ovládat přístrojovou techniku i asistovat lékaři. Kurz potrvá dvacet dva měsíců a tři desítky řidičů sanitek ho dokončí v srpnu příštího roku.