V Ústeckém kraji chystají redukci železničních spojů

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji vypukl boj o vlaky. Krajský úřad totiž plánuje, že od prosince úplně přestanou jezdit na pěti menších regionálních tratích. Místní lidé jsou proti. Na Lounsku již sepsali petici, kterou podepsalo asi 800 lidí. Úmysl kritizují i železniční odbory. Starostka Měcholup Doris Černíková v této souvislosti argumentuje tím, že ne každý člověk může cestovat autobusem. Lidé železnici využívají za dopravou do škol, do zaměstnání, na úřady.

Hlavním důvodem, proč kraj už nechce na těchto tratích vlaky platit, jsou peníze a také to, že jimi jezdí málo lidí. Úřad plánuje, že v obcích naopak posílí počet autobusových spojů.„Jezdí s nimi od nuly do deseti patnácti cestujících. Tyto lidi my dokážeme mnohem levněji odvézt autobusy,” hájí opatření ústeckých radních vedoucí odboru dopravy Ústeckého krajeJindřich Franěk.

Starostům vadí i to, že s nimi o úpravách jízdních řádů nikdo nejednal. Často se o závažných rozhodnutích dozvídají náhodou. „Naštěstí jsme byli včas upozorněni turisty, kteří tento vlak využívají,” dokládá špatnou komunikaci s ústeckým magistrátem starostka Deštnice Martina Bartošová. „Já myslím, že v byznysu platí, že kdo platí, ten rozhoduje,” obhajuje záměr ústeckých radních jeden z nich, Milan Franc. „Je to černý puntík na mapě České republiky, je to skvrna,” kontruje předseda železničních odborů Jaromír Dušek.

Plánované omezení počtu vlaků se zřejmě dostane i před krajské zastupitelstvo. Většina opozice s ním totiž nesouhlasí.