Přemnožení švábi ohrožují ústeckou čtvrť

Ústí nad Labem - V části ústecké čtvrti Předlice se přemnožili švábi. Podle místních obyvatel za to mohou majitelé jednoho domu, odkud se hmyz rozšířil do okolí. Hygienici tvrdí, že švábi mohou být navíc nebezpeční - způsobují alergie a přenášejí infekce.

Běžně vylézá rus obecný jen v noci, v Předlicích se už usadil natolik, že pobíhá venku i přes den. Hmyz se podle místních lidí přemnožil v domě soukromého majitele a odtud se přesunul i do okolí. Hygienici mají jasno - za přemnožení rusů můžou katastrofální hygienické podmínky. „Je tam veliký nepořádek: odpadky, zbytky jídla. Je to opravdu tristní,” vysvětluje Dagmar Nebáznivá z Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem.

„Bylo to jako v hororu, fasády byly celé obsypané šváby,” popisuje situaci obyvatelka Předlic Lubica Fečová. Podle Miloslava Brože ze společnosti Člověk v tísni není epidemie švábů nic nového; v Předlicích jsou švábi prý už dlouho, v současnosti asi už ve všech domech.

V domě, kde se švábi přemnožili, žije kromě dospělých i víc než deset dětí. Právě pro ně může být hmyz nebezpečný. „Mohou alergizovat a pasivně přenášet choroboplodné zárodky při tom pobíhání,” říká Dagmar Nebáznivá. „Majitel se musí o ten dům starat a musí objednat dezinsekční zásah.” Majitel domu Klement Bunclík ale tvrdí, že za nepořádek nemůže: „Bydlí tam sedm rodin, ale dělá to jen ta jedna.”

Situaci v Předlicích monitoruje i sociální odbor ústeckého magistrátu. Podle mluvčího radnice Milana Knotka ale zatím zasahovat nebude.