Nájemné v Písku a Táboře výrazně stoupne

Jižní Čechy - Nájemníci městských bytů v Písku a Táboře si budou muset od příštího roku výrazně připlatit. Například lidé v Písku zaplatí až o 27 procent víc. Pro mnohé rodiny bude zdražení znamenat citelný zásah do rodinných rozpočtů. Zdražovat bude i druhé největší jihočeské město Tábor. Zde lidé v městských bytech zaplatí na nájemném o 25 procent víc.

Písecká radnice přistoupila k vůbec nejvyššímu možnému navýšení nájmů v městských bytech. Podle velikosti bytu zaplatí lidé měsíčně až o čtyři sta korun více. Nájemníci jsou tímto skokovým zvýšením nájemného zaskočeni. Mnozí, především důchodci, neví, jak se s tím dokáží vyrovnat. I radnice přiznává, že navýšení nájemného je vyšší, než v jiných městech.” Přistoupili jsme k tomu proto, že to v dané míře reguluje ten obrovský rozdíl mezi nájemným, které je volné, a nájemným, které můžeme dát,” zdůvodňuje rozhodnutí písecké radnice její místostarosta Vojtěch Bubník.

Domovní a bytová správa města hospodaří s dvěma tisíci sto dvaceti městskými byty. Podle ředitelky Domovní a bytové správy Písku Zdeňky Řezáčové bude nejvyšší navýšení nájemného u bytů první kategorie, kterých je 1950. Růst nájemného se projevuje i vyšším zájmem lidí o koupi bytů do osobního vlastnictví. Město své byty rozprodává už desátým rokem a jen loni tak získalo téměř sto milionů korun. „Zájem se projevil nejvíce před dvěma roky, kdy byl tento zákon připravován a posléze přijat,” vysvětluje místostarosta Bubník. Podle něho se však zvýšení nájemného nedotkne lidí, kteří bydlí v domech postavených za pomoci státní dotace, nebo v domech s pečovatelskou službou.