Neznámý travič likviduje zvířata v Kletečné na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko - Majitel zookoutku v Kletečné na Pelhřimovsku říká, že mu někdo postupně tráví zvířata. Včera mu uhynula už pátá koza a pes. Na případ se už zaměřila veterinární správa. Ta se ale zabývá i tím, jak se majitel o zvířata stará.

Ladislav Váňa se do Kletečné přestěhoval před rokem s párem koní a několika králíky. Dnes už chová tisícovky nejrůznějších zvířat. Říká, že si zřízením zookoutku plní svůj životní sen.

„Máme tady 2500 zvířat, různě postižených, týraných, nebo která jsou na dožití,” řekl chovatel zvířat Ladislav Váňa.

V posledních dnech ale Váňův statek trápí časté a špatně vysvětlitelné úhyny zvěře. Utopená slepá kobyla, mrtvé kozy a nemocní psi. Chovatel tvrdí, že mu zvířata někdo záměrně tráví: „Včera nám tady umřel kamerunskej kozel a ten pes zničeho nic.”

Předseda osadního výboru Kletečná Milan Eigel tomu však nevěří: „Nejde mi do hlavy, že by mu někdo z lidí z vesnice trávil zvířata."

Na problémy v Kletečné už se zaměřila i krajská veterinární správa. Odborníci se domnívají, že zvířata mohla uhynout i špatným krmením. Pana Váňu označují za velice pracovitého člověka, který sice zvířatům obětuje vše, ale bohužel si vůbec neláme hlavu s dodržováním zákonů a nařízení.

Ředitel krajské veterinární správy kraje Vysočina Jiří Šulc tvrdí, že Váňa porušil všechny tři zákony, které souvisí s chovem zvířat.

Pokud i další šetření veterinární správy potvrdí, že jsou v zookoutku pana Váni porušovány zákony, hrozí chovateli vysoké sankce a také uzavření celého areálu.