Vodáky na horní Vltavě čekají v létě velká omezení

Vimperk - Vodáky na horní Vltavě v šumavském národním parku čekají zřejmě nejpřísnější omezení v historii splouvání řeky. Od poloviny června do poloviny srpna nebudou totiž moct sjíždět sedmnáctikilometrový úsek Vltavy mezi Soumarským Mostem a obcí Pěkná. Rozhodnutí Správy šumavského národního parku by mělo začít platit pravděpodobně od července. Okolní obce a místní podnikatelé s tím ale nesouhlasí. Podle nich to výrazně ovlivní turistický ruch v oblasti.

Sjíždění Teplé Vltavy bude letos v létě vypadat asi takto: pokud bude minimální úroveň hladiny 45 centimetrů, vodáci mohou splout šest kilometrů k Soumarskému mostu. Potom nasednou do aut nebo ekologického minibusu  a přemístí se do obce Pěkná. Dál do Nové Pece mohou splouvat bez omezení, ale vícemístná plavidla sem nesmějí vůbec. Taková opatření zavádí Správa parku, aby uchránila unikátní ekosystémy. Ředitel Správy NP Šumava František Krejčí uvedl, že chtějí hlavně poskytnout daleko více informací o kvalitách řeky. Starostka Volar Martina Pospíšilová dodala, že organizované splouvání, časový harmonogram a možná více kontrolních hlídek by mělo přispět k tomu, aby si nádhernou přírodu mohli návštěvníci parku prohlédnout i z vody. S tím nesouhlasí Ladislav Bláha z vodácké cestovní agentury, pro park by to totiž znamenalo mnohem více práce.

Zástupci okolních obcí s rozhodnutím nesouhlasí a proto nový návštěvní řád na radě národního parku neschválí. Moc šancí na úspěch však podle svých slov nemají. František Nykles ze Svazu obcí NP Šumava předpokládá, že ministerstvo zcela určitě rozhodne ve prospěch správy. Vodáci mohou podle správy sjíždět celou Teplou Vltavu na jaře, při povolené úrovni hladiny 61 centimetrů. V příštím roce pak nově o jarních víkendech řeku Vydra z Modravy do Antýglu.

Správa parku nevylučuje, že vodáky v budoucnu do zakázaného úseku pustí, ovšem jen organizovaně a s další změnou návštěvního řádu.