V Třeboni odstartoval šestý ročník Anifestu

Třeboň - Jihočeská Třeboň se na příštích sedm dní stane hlavním městem světa animovaného filmu. Právě tu totiž začal 6. ročník mezinárodního festivalu Anifest 2007. Za posledních 5 let si získal pozornost významných animátorů z celého světa. Do soutěže se letos přihlásilo na 1400 filmů. 280 soutěžních snímků se bude v sedmi provizorních sálech promítat až do 9. května.

První den mezinárodního festivalu animovaných filmů v Třeboni zahájil dětský majáles. Vedle bohatého doprovodného programu letos nabídne Anifest šest stovek filmů z téměř 50 zemí světa. O přízeň jednotlivých porot se letos na AniFestu budou ucházet celovečerní a krátké filmy, televizní snímky a seriály, videoklipy, reklamy, znělky, studentská tvorba a filmy vytvořené dětmi. „Jednou z letošních novinek, kterou považujeme za celkem významnou, je například mezinárodní soutěž internetových animací,“ říká ředitel festivalu Petr Slavík. O jejím výherci pak budou rozhodovat diváci.

V rámci Anifestu budou mají letos návštěvníci možnost se setkat s nestorem české animace Břetislavem Pojarem. Svou tvorbu představí i belgický režisér animovaných filmů Raoul Servais, který se stal i čestným prezidentem letošního festivalu. „Na festivalu předvedeme jeho kompletní dílo, součástí Anifestu je i výstava jeho výtvarných prací spojených s filmem,“ vysvětluje ředitel festivalu Petr Slavík.

„Mám velkou radost, že se nám letos podařilo domluvit premiéry filmů Renesance a Ošklivé kačátko a já,“ pochvaluje si největší letošní perličky programový ředitel festivalu Tomáš Rychecký

Každoročně přijedou na festival do lázeňského města tisíce návštěvníků. Do konce měsíce dubna se na festival akreditovalo 250 filmařů. Kromě komplikací v dopravě je téměř nemožné sehnat ubytování. „Denně nám volá tak sto lidí, že by chtěli někde bydlet a já je opravdu nemám kam posílat,” stěžuje si Jana Formánková z městského informačního centra.

Filmové projekce doplní řada doprovodných akcí, mezi kterými po prvním dni jasně kraluje škola animace. Tady si mohou návštěvníci a především děti vyzkoušet, jak se animovaný film vlastně dělá. „Naším cílem je, aby se tohle stalo normální součástí výchovy. Třeba tak jako je tomu ve Francii,” dodává asistentka ateliéru filmové a televizní grafiky VŠUP Praha Zuzana Bukovinská. Další expozice uvedou například práce studentů a absolventů Ateliéru filmové a televizní grafiky a české komiksové plakáty.

V loňském roce navštívilo Anifest 30 tisíc návštěvníků. Organizátoři předpokládají, že letos to bude o několik tisíc víc.