Zlínsko: Unikátní nález meče starého 3000 let

Zlín - Velké překvapení čekalo mladého muže na Valašskokloboucku. V lese našel téměř tři tisíce let starý a pozoruhodně zachovalý bronzový meč. Archeologové hovoří o dosud nejcennějším takovém nálezu na východní Moravě.

Pětadvacetiletý soustružník ze Sehradic Vojtěch Václavík původně pátral se svými přáteli po zbytcích spadlých letadel ze druhé světové války. To, na co pod lesní cestou narazil, je ale nesrovnatelně starší a cennější. Nejprve uviděl špičku meče, a když se postupně prokopal dál, zjistil, že je celý.

Přivolaní archeologové potvrdili, že meč pochází z pozdní doby bronzové. Stáří odhadují až na tři tisíce let. „Zatím se něco takového v rámci Zlínského kraje nenašlo. Kromě jedné rukojeti meče,” uvedl archeolog Jiří Kohoutek. Šedesáticentimetrová zbraň je mimořádně zachovalá.

O tom, že by se meč pokusil šťastný nálezce zatajit a výhodně zpeněžit na černém trhu, ani na okamžik neuvažoval. „Kdybych to prodal, tak bych to považoval za novodobou vlastizradu,” řekl Václavík. „To je zřejmě přízeň nějakých pohanských bohů, že se tak mladému kolegovi podařil tak unikátní nález. Jistě, může se mu podařit řada dalších pozoruhodných objevů, ale tak něco krásného už asi v životě nenajde,” myslí si archeolog Kohoutek.

Po důkladném prozkoumání se meč stane pýchou sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.