Návštěvníci ostravské zoo mohou pozorovat, jak žijí zvířata v noci

Ostrava - Noční zvířata v nových expozicích ostravské zoo mají světelný režim upravený tak, že je ve dne tma a v noci světlo. Noční tvorové jsou k vidění v přítmí osvětleném speciálním modrým světlem. Tiskový mluvčí ZOO Ostrava Stanislav Derlich informoval, že jde o zvířata, která jsou aktivní téměř výhradně v noci, přes den spí. Aby je návštěvníci vůbec měli šanci vidět, musí se jim během návštěvního dne imitovat noc.

Obrácený světelný režim vyžaduje přesné dodržování času, kdy ošetřovatelé poloopice komby Garnettovy a kaloně plavé krmí. Ošetřovatelka Dagmar Marková sdělila, že zvířata v nočních expozicích se krmí dvakrát denně - ráno do deváté hodiny a odpoledne ve dvě hodiny. Komby Garnettovy krmí ovocem a hlavní složka jejich potravy je hmyz, plodožraví kaloni dostávají ovoce.

„Vybrali jsme místo starého výběhu tapírů. Přes takovou speciální fólii, která vlastně zabraňuje průniku světla, jsou udělány otvory, kde návštěvníci mohou pozorovat pohyb těchto nočních živočichů,“ nechal se slyšet Stanislav Derlich. V ostravské zoo začne v září výstavba expozice Malá Amazonie, kde návštěvníci budou moci vidět různé druhy pavouků, drápkaté opičky nebo šípové žáby.