Chlumecká radnice si poradila s nepřizpůsobivými občany

Východní Čechy - Záměr Ministerstva práce a sociálních věcí dávat některým lidem místo sociálních dávek poukázky na potraviny nebo oblečení se v praxi osvědčil v Chlumci nad Cidlinou. Potvrdil to i starosta města Miroslav Uchytil. Řada lidí se polepšila natolik, že systém poukázet radnice nakonec úplně zrušila.

Parta podnapilých povalečů. Tak starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil nazýval skupinku několika příjemců sociálních dávek, kteří se pravidelně v centru města opíjeli, přespávali na lavičkách a znečišťovali náměstí. Domluvy nepomáhaly, a tak radnice těmto lidem v létě 2005 začala část dávek vyplácet stravenkami. Příjemci sociálních dávek se 25. srpna 2005 k této změně nechtěli vyjadřovat.

Do poukázkového systému město zařadilo pět lidí. Ve vybraných obchodech si za kupóny mohli kupovat výhradně potraviny. Žádný alkohol ani cigarety. Na hotovosti dostávali jenom určitou část na oblečení. „Proč by tito lidé měli dostávat peníze, kupovat si alkohol a řádit na náměstí, až se jich slušní lidé bojí?!“ vysvětluje postoj chlumecké radnice Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Systém poukázek oceňuje městský policista Aleš Synek: „Poukázky zafungovaly poměrně dobře, minimálně jako odstrašující příklad pro všechny ostatní, kteří se nám tu objevovali.“

Chlumecká radnice při zavádění kupónového systému slíbila, že pokud se lidé polepší, sociální dávky jim vrátí. To se také stalo. Stravenky teď nedostává nikdo. „Doporučuji všem ostatním starostům, aby se zachovali podle tohoto návodu,“ radí starosta Uchytil.

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že poukázkový systém začne v celé zemi fungovat v roce 2009.