Vstup do šumavských lesů nadále zakázán, pro turisty zůstává otevřených 200 km tras

Šumava - Národní parky, které poškodil lednový orkán, můžou čekat pomoc od státu. Ministři se shodli, že na likvidaci polomů uvolní 116 milionů korun. Víc než 64 milionů půjde z vládní rozpočtové rezervy, zbytek pak z rozpočtu ministerstva životního prostředí. K dnešnímu dni také končí plošný zákaz vstupu do lesů. Na nejpostiženějších místech ale zpřísněný režim trvá.

Na Šumavě se do lesa lidé nepodívají ani dnes. Nejpostiženější české hory prodlužují zákaz vstupu - zatím o dva měsíce. Správa parku vyhlásila plošný zákaz. Lesy ČR, které hospodaří na zbytku lesních ploch, budou rizikové oblasti uzavírat také.

Škody, které větrná smršť na Šumavě způsobila, se už přibližují šestinásobku průměrné roční těžby. Přitom nejde o velké holiny - těch je jen několik, ale o obrovské množství jednotlivých stromů. Podle lesníků ještě zdaleka všechny nepopadaly a nebezpečný může být i zdánlivě zdravý kmen. „Může mít narušený kořenový systém a ten strom potom vlastně při sebemenším závanu větru nebo při mokrém sněhu nebo při nějaké námraze se může uvolnit nebo spadnout,” vysvětluje Vladimír Skala z Lesů ČR.

Nebezpečí teď hrozí hlavně běžkařům, kteří si zákazů nevšímají. Správa parku proto začala připravovat zvláštní mapu bezpečných tras. Je to zhruba dvě stě kilometrů a jinam turisté nesmí vstupovat. „Zákaz vstupu platí do lesů po celém národním parku s výjimkou zpřístupněných lyžařských běžeckých tras,” upřesňuje ředitel Správy NP a CHKO Šumava Alois Pavličko.

Oslovení lyžaři se shodují, že beze strachu využívají značených tras a do lesů se nepouští. Spíše situaci více hlídají. Zákazy na nejpostiženějších místech Šumavy budou trvat ještě půl roku.