Benešov plánuje výstavbu nové čtvrti na území bývalých kasáren

Benešov - Město Benešov získá od armády budovy a pozemky bývalých kasáren. Jejich převod byl komplikovaný a trval dlouhé dva roky. Majetek má hodnotu vyšší než 200 milionů. Na pětadvacetihektarové rozloze časem vyroste nová městská čtvrť až pro tři tisíce lidí.

Opuštěná benešovská kasárna teď střeží jenom ochranka se psem, město chce ale velký areál v těsné blízkosti centra oživit a jeho plány jsou opravdu velké. „Pro město Benešov jsou to velice zajímavé pozemky,” vysvětluje Jana Hrušková z Majetkového odboru radnice. Doteď totiž město téměř žádné stavební parcely nevlastnilo. „Město Benešov mělo dosud velice omezenou možnost stavby domů na vlastních pozemcích, protože většina jich byla vydána v restitučních řízeních,” pokračuje Hrušková.

Podle Jana Pejška z tiskového odboru Ministerstva obrany ČR může město nakládat s pozemky zcela podle svých představ hned poté, co se stane město majitelem kasáren.

„Tu největší budovu pravděpodobně dohodneme se Středočeským krajem, že bychom mu ji převedli a byla by využita na plánované Muzeum Podblanicka,” popisuje plány starosta Benešova Petr Kouba. Většinu zbývajících budov město zbourá, místo nich postaví nové.

Přestavba kasáren bude trvat desetiletí, město se pokusí získat na ní peníze také z fondů Evropské unie. „Vznikne tam v určité části rodinné bydlení a v určité větší části bydlení sídlištního typu,” popisuje základní záměr radnice starosta Kouba. V areálu povedou nové silnice, je tady také místo na sportovní halu.

Město uvažuje i o tom, že by v areálu vybudovalo například park nebo postavilo rozhlednu. To ale bude podle starosty trvat nejméně dvacet let.