V Českém Krumlově vystavují díla Keitha Haringa

Český Krumlov - Díla Keitha Haringa, jednoho z nejznámějších umělců osmdesátých let minulého století, mohou od první dubnové soboty obdivovat návštěvníci Českého Krumlova.

Kresby i grafiky, které velmi často vycházejí třeba z pravěkého umění a mají blízko i ke grafitti, jsou podle organizátorů výstavy často dokonce známější než jméno jejich autora. Keith Haring je přitom jedním ze symbolů amerického výtvarného umění 80. let minulého století. V bývalé východní Evropě se výstava tohoto klasika uskutečňuje vůbec poprvé.

Výstava známého umělce, který zemřel v jednatřiceti letech na AIDS, je spojená i s kampaní týkající se právě této nemoci. „Je tu velká paralela se Schielem, který zemřel v dvaceti osmi letech. Oba tak měli na tvorbu pouhých deset let, přesto oba patří k tomu nejlepšímu, co dvacáté století nabízí,” uvedla Hana Jirmusová z Egon Schiele Art Centrum.

Ústřední expozici tématicky doplňují další dvě výstavy. Velkoformátové abstraktní malby brněnského výtvarníka Petra Kvíčaly a díla pěti současných newyorských umělců, která vznikala právě v Egon Schiele Art Centru.

Výstavy Keitha Haringa, mladých newyorských umělců a Petra Kvíčaly potrvají v Českém Krumlově po celou hlavní turistickou sezonu, tedy do konce října letošního roku.