V jižních Čechách mizí obecní vrty, které zásobují vodou tamní obyvatele

Prachaticko - Problém je s nízkou hladinou spodní vody a navíc končí výjimky pro překračování limitů škodlivých látek. Rušení obecních vrtů ale nejde úplně hladce. Například ve Slaníku na Strakonicku rozdělil celou vesnici spor o to, jestli brát raději dražší a čistou vodu, nebo levnější a závadnou.

Kahov, Podolí, Oseky - to jsou tři malé osady, kde žije dohromady jen asi 130 lidí. Přesto mají nyní vodovod napojený na centrální jihočeskou soustavu. A nejde o výjimku. Počet vesnic, které se spoléhají na vlastní vrty, je čím dál nižší. Antonín Princ z Jihočeského vodárenského svazu upřesnil, že procentuelně jde v rámci Jihočeského kraje zhruba o 20 %.

Nejčastější důvod je klesající hladina spodní vody. Předseda osadního výboru Kahova Vojtěch Stuchel informoval, že v létě málo pršelo a prameny tak vysychaly, což potvrdil i Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu. Přísnější začínají být i hygienici. Mluvčí společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy Renata Kollarczyková se nechala slyšet, že končí výjimky pro překračování limitů škodlivých látek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Právě to je i případ Slaníku u Strakonic. Jenže části lidí tady levnější, i když podle normy nepitná voda vyhovuje. Spor o to, zda se připojit nebo nepřipojit k centrální soustavě, vesnici úplně rozdělil. Petici požadující změnu podepsala většina obyvatel. Jak prozradil člen petičního výboru Libor Hejpetr, ze 150 obyvatel ji podepsal 83.

Kvůli vodě už padlo místní zastupitelstvo a obec čeká správa ministerstva vnitra. Podle bývalé starostky jde o typický spor mezi starousedlíky a nově příchozími, případně mezi staršími a mladšími obyvateli vesnice. Členové petičního výboru se teď chtějí s listinami obrátit jak na nového správce, tak na krajský úřad.