Společnost Forest Golf Resort Praha se svou stížností neuspěla

Praha - Pražský magistrát zamítnul stížnost společnosti Forest Golf Resort Praha, která upozorňovala na údajné porušování školského zákona. Děti dostaly za úkol nakreslit obrázky Klánovického lesa, který má z části ustoupit golfovému hřišti. Podle společnosti Forest Golf Resort přitom školy dětmi manipulovaly a politicky je ovlivňovaly.

Dopis s výzvou na podporu odpůrců golfu v Klánovickém lese a několik obrázků se stromy rozpoutaly lavinu. Česká školní inspekce dostala stížnost na dětský domov, hned 6 škol a jeden dům dětí a mládeže. Podle společnosti Forest Golf Resort manipulovaly svoje svěřence a porušily školský zákon. Libor Vacek z České školní inspekce uvedl: „Na těchto školách údajně došlo k propagaci politické strany a nebyl tam poskytnut dostatečný prostor pro vyjádření všech stran sporu.“

A co se vlastně stalo? Děti na základě dopisu občanského sdružení Újezdský strom nakreslily obrázky Klánovického lesa, vybrané poslaly školy na ministerstvo životního prostředí, které v té době o budování golfového hřiště rozhodovalo. „Důrazně odmítáme jakékoli zpolitizování celé situace. Na celou záležitost jsme pohlíželi pouze z hlediska ekologické výchovy,“ nesouhlasí Jana Vargová z Domu dětí a mládeže Praha 8.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Většina aktérů sporu se odmítla ke stížnosti vyjádřit, nejinak tomu bylo v případě dětského domova v Klánovicích. Školy ani domov už nechtějí mít s celou záležitostí nic společného. Firma Forest Golf Resort Praha původně slíbila vyjádření na kameru, následně ale odkázala na dřívější prohlášení. „Vadí nám, že to školy dělaly na základě výzvy občanského sdružení a nevznikla diskuze,“ prohlásila místopředsedkyně představenstva Forest Golf Resort Praha Monika Bažantová.

Stížnost Česká školní inspekce nakonec smetla ze stolu a pražský magistrát ji v rozhodnutí podpořil, školy se tak žádného postihu bát nemusí.

Klánovičtí protestují proti výstavbě golfového hřiště
Zdroj: ČT24