Kraje ruší poplatky, liberecký hejtman chce, aby je zrušila i města

Liberec – Hrazení poplatků v krajských nemocnicích již zrušily krajské rady v Liberci, Hradci Králové a Olomouci. Darovací smlouvu s krajem navíc budou moci v každém zdravotnickém zařízení podepsat nejen občané kraje, který nemocnici vlastní, ale i jiných regionů. Vedení Libereckého kraje zároveň chce, aby také města začala hradit poplatky v nemocnicích, které jim patří. Radnice tento požadavek ale odmítají, protože na placení za pacienty nemají peníze.

Kraj začne platit poplatky za pacienty v nemocnicích v Liberci nebo České Lípě. Žádá zároveň Jablonec, Jilemnici, Semily, Turnov, Frýdlant a Tanvald, aby začaly dotovat pacienty ze svých městských rozpočtů. Platit předvolební sliby sociální demokracie z radničních financí ale města shodně odmítají.

Města neví, odkud vzít na poplatky 

Reportáž a vstup Jany Pavlíčkové (zdroj: ČT24)

„Nedovedu si představit, že budeme z městského rozpočtu darovat jednotlivým občanům těch třicet korun,“ řekl semilský starosta Jan Farský, ačkoli dodal, že se mu systém poplatků nelíbí. Podle loňských údajů by Semily musely za pacienty svého zdravotnického zařízení ročně zaplatit tři miliony korun.

Ředitel semilské městské nemocnice Petr Krtička naopak navrhl, aby kraj začal platit za pacienty i ve zdravotnických zařízeních, která patří městům. To se ale zase nelíbí libereckému hejtmanovi Stanislavu Eichlerovi. „Je to na jednotlivých radách měst, na jednotlivých zastupitelech měst,“ uvedl Eichler.

Samotný kraj zaplatí za pacienty svých nemocnic 36 milionů korun za rok. Peníze již vyčlenil ze svých finančních rezerv. Hejtman Eichler ovšem doufá, že se regionu brzy uleví a parlament poplatky zcela zruší nebo od nich alespoň osvobodí děti do 15 let, což krajskému rozpočtu výrazně ulehčí.

Poplatky zrušily i další kraje

Podobně jako v Liberci i radní Olomouckého kraje dnes rozhodli o zrušení poplatků ve zdravotnických zařízeních, které hejtmanství vlastní. Změna se dotkne krajských nemocnic v Přerově, Prostějově a Šternberku a také léčeben v Moravském Berouně a Pasece, které má na 20 let v pronájmu prostřednictvím Středomoravské nemocniční holding Agel.

Dnešní rozhodnutí radních musí ještě 28. ledna definitivně schválit krajské zastupitelstvo. Na poplatky je podle hejtmanského náměstka Michaela Fischera v rozpočtu kraje vyčleněno 50 milionů korun.

Jasno je již v Královéhradeckém kraji, jehož zastupitelství dnes schválilo záměr od začátku února odpouštět poplatky. Zastupitelé dnes kývli na smlouvy s krajskými nemocnicemi a dalšími zařízeními o proplácení těchto poplatků za pojištěnce. Kraj má na hrazení poplatků pro veřejnost připraveno ve svém rozpočtu 50 milionů korun.