Na jihu Čech vyšetřují klíšťata

České Budějovice - V Česku začíná fungovat nový druh podnikání: testování klíšťat na infekční choroby. Funguje na základě analýzy DNA a nabízejí ho už dvě laboratoře. Testy využívají lidé, kteří na sobě našli klíště a mají strach, že by je mohlo nakazit. Rozbor ale stojí několik set korun a lékaři i hygienici se k nové službě stavějí rozpačitě. Klid, nebo včasná léčba také něco stojí, test jedné nemoci přijde na nejméně 500 korun. Přesto si ale obě laboratoře, které vyšly z prostředí akademie věd a jihočeské univerzity, kde se na výzkum klíšťat soustředí, nemohou na nedostatek práce stěžovat.

Až donedávna musel člověk, který na sobě našel přisáté klíště, několik týdnů kontrolovat místo vpichu, nebo zpozornět při příznacích nemocí, jako encefalitida, borelióza, nebo erlichióza. Teď se může uklidnit výrazně dřív, stačí si nechat klíště vyšetřit. „Do pěti dnů provedeme analýzu, telefonicky sdělíme výsledek a následně přijde i protokol,“ uvedl manažer laboratoře Václav Filištejn. Vedoucí laboratoře Miroslava Burýšková doplnila: „Jsou to převážně matky s dětmi, těhotné ženy a lidé, kteří jsou nějak oslabení.“

Klid, nebo včasná léčba ale něco stojí. Test jen jediné nemoci přijde na nejméně 500 korun a oslovení lékaři jsou poměrně skeptičtí. "V případě klíšťové encefalitidy není žádný přínos tohoto vyšetření a v případě ostatních bakteriálních infekcí je malý prohlásil primář infekčního oddělní Nemocnice České Budějovice Václav Chmelík.

Přesto si ale obě laboratoře, které vyšly z prostředí akademie věd a jihočeské univerzity, kde se na výzkum klíšťat soustředí, nemohou na nedostatek práce stěžovat. „Klíšťata se nám sem hrnou ve velkém počtu,“ dodala Miroslava Burýšková. Manažer Filištejn uzavřel: „Lidé často nečekají nebo nechtějí onemocnět, a proto jsme se rozhodli klíšťata testovat.“ Za příval zakázek vděčí laboratoře mimo jiné i počasí, i přes dlouhou zimu se klíšťat už v dubnu objevilo nečekaně mnoho a hygienici evidují i první letošní nemocné. „Už jsme zaregistrovali potvrzené onemocnění lymskou boreliózou na Táborsku,“ potvrdil mluvčí Krajské hygienické stanice František Kotrba.

Jak rychle bude nemocných přibývat, hygienici zatím netuší. Nejvhodnější doba na očkování proti klíšťové encefalitidě už podle nich skončila, vakcinace ale stále rozhodně doporučují.