Heřmanův Městec se zbavil nefunkčního komína

Heřmanův Městec - V Heřmanově Městci na Chrudimsku dnes padla k zemi téměř padesátimetrová dominanta města, odstřelili tam komín bývalé kotelny. Uvolnil místo budoucímu novému sběrnému dvoru, sílu trhaviny tentokrát experti použili jen pár desítek metrů od sídliště. Odborná firma dostala jasný úkol, bloky padajícího komína nesmějí zasypat okolní soukromé pozemky, a proto se komín lámal na dvě části. Demolice komína se stala atrakcí, práci střelmistrů sledovaly desítky obyvatel přilehlého sídliště.

Z komína bývalé kotelny se už léta nekouřilo, o osudu 47 metrů vysoké dominanty rozhodla evropská dotace. „Komín se bourá, protože je součástí projektu rekonstrukce sběrného dvora,“ uvedl starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek (ODS). Demolice komína se stala atrakcí, práci střelmistrů sledovaly desítky lidí z přilehlého sídliště.

Odborná firma dostala jasný úkol, bloky padajícího komína nesmějí zasypat okolní soukromé pozemky. „Budeme lámat na dvě části, první bude ve výšce asi 22 metrů, druhá u paty komína,“ vysvětlil ředitel odborné firmy David Jung. Nastává čas poslední kontroly náloží dynamitu, slaměného obložení komína a natažení drátů. A poté 6 kilo trhaviny a devadesát rozbušek dostává povel. „Tolik komínů v zástavbě nebývá, spíše jsou to průmyslové objekty. Ale úkol jsme splnili,“ prohlásil projektový manažer odborné firmy Petr Kubát.

Dnes už bývalý heřmanoměstecký komín skončí v recyklaci, podle starosty se zbytky rozdrtí a suť se použije na stavbu právě sběrného dvora.