Tuningové Mimoňské války nabídly 6 000 nablýskaných aut

Ralsko (Českolipsko) - Bez zranění, nehod a vážnějších prohřešků se obešel 14. ročník srazu tuningových aut, takzvaných Mimoňských válek. Podle pořadatelů dorazilo na třídenní akci na bývalém vojenském letišti Hradčany v obci Ralsko na Českolipsku přes 6 000 aut a asi 20 000 účastníků. Policisté u nich evidovali přes 200 deliktů.

Na srazu se i letos soutěžilo ve sprintu na 1/4 míle, slalomu a driftování, proběhla také rychlostní zkouška. Pro návštěvníky akce byl připravený i bohatý doprovodný program. Většina účastníků srazu letiště do nedělního poledne opustila. Na jeho ploše je nyní asi 200 brigádníků, kteří mají za úkol areál do večera uklidit. Minulé ročníky jsou spojeny s několika tragédiemi. V srpnu 2007 se smrtelnou nehodou a předtím i potom s těžkými zraněními. Letos naštěstí k žádným vážným nehodám nedošlo. Policisté povolali hlídky z celého kraje a byli přímo v areálu letiště. Kontrolovali ale i auta při příjezdu a odjezdu na sraz.

Na letišti provedli 72 dechových zkoušek a v šesti případech objevili alkohol. Zaznamenali tam také několik drobných krádeží a jedno napadení, které skončilo přelomeným zubem. Pořadatelé si spolupráci s policií pochvalovali. Sami si koupili před odjezdem přes 210 jednorázových testů na alkohol v dechu. Z areálu pro nevhodné chování a alkohol vykázali jednoho řidiče. „Dostane se za to na černou listinu a obrázky jeho posádky budeme ukazovat na dalších srazech,“ doplnila Rydlová.

O víkendu se konaly Mimoňské války (zdroj: ČT24)