Příběh českokrumlovské točny pokračuje. Na řadě jsou památkáři

Český Krumlov - Otáčivému hledišti v České Krumlově skončil nájem. Úředníci českobudějovického magistrátu, který si od památkářů pronajímá pozemek pod točnou pro představení Jihočeského divadla, zapomněli prodloužit smlouvu. Podle primátora Miroslava Tettera je chyba právě na straně radnice. Na památkářích teď záleží, jestli s městem novou smlouvu uzavřou.

Platnost současné nájemní smlouvy vypršela 30. září. Pracovníci magistrátu ji neobnovili, ani neprodloužili. „To bylo pochybení majetkového odboru, který vlastně tu smlouvu uzavírá,” upřesňuje primátor Tetter. Nájemní smlouvu s památkáři uzavírají zástupci českobudějovického magistrátu proto, že před točnou vystupují soubory Jihočeského divadla, jehož zřizovatelem je právě krajské město. Českokrumlovští věří, že toto pochybení neovlivní přípravy na další sezonu. „Na takovéto lapálii zrušit velice kulturní a dnes už historický projekt by byla opravdu škoda,” dodává starosta Českého Krumlova František Mikeš.

Podle jihočeských památkářů nájem skončil. „Prodloužení už teď není možné, musela by to být úplně nová smlouva,” upozorňuje ředitel místního pracoviště Národního památkového ústavu Patrik Červák a dodává, že až jeho pracoviště takový dokument obdrží, tak se k němu samozřejmě vyjádří.

Podle ředitele Národního památkové ústavu Pavla Jerie by točna v zahradě neměla zůstat. Zaváhání magistrátu podle něj památkaři nevyužijí k tomu, aby tento projekt zablokovali: „Já si myslím, že se nemá nikdy využívat takovýchto kliček, opomenutí, ale že to má být seriózní úvaha.”

Zástupci Jihočeského divadla už připravují další sezonu. Podle nich jde zřejmě jen o formální pochybení. „Není důvod, aby, když už tam ta točna stojí, se nepodepsala nová smlouva. Protože památkovému ústavu z toho plyne benefit téměř milion korun, který platíme za ten pronájem,” dodává ředitel divadla Jiří Šesták.

Pracovníci magistrátu ještě tento týden pošlou památkářům návrh nové smlouvy. Primátor předpokládá, že soubory Jihočeského divadla odehrají před točnou ještě minimálně dvě sezony.