Malotřídky letos zažívají boom

Kluky – Ještě v loňském školním roce bojovala řada malotřídních škol o přežití. Letos je situace jiná. Třídy, kde se učí společně děti z několika ročníků, se naplnily. Obecní pokladny teď ušetří. Doposud totiž obce za každé chybějící dítě musely doplácet desítky tisíc. Malotřídní škola v Klukách na Písecku se nachází uprostřed vesnice. Je jednou z dvaasedmdesáti v kraji. Chodí do ní 24 dětí a má pouze dvě učebny. Podle odborníků jsou podobná zařízení pro děti přínosná.

Ředitelka ZŠ Kluky Marcela Ivaněková uvedla, že v menší škole učitel lépe pozná žáky. Místní škola několik let bojovala o přežití, dětí bylo málo. Letos nastoupilo osm prvňáků. Učit se budou společně se čtyřmi třeťáky. Letos poprvé hlásí škola plný stav.

Přesvědčit rodiče, aby děti zapsali do malotřídek, nebývá jednoduché. Tady vsadili na peníze – za každé zapsané dítě dostali jejich rodiče pět tisíc korun. Ti se ale shodují v tom, že peníze nehrají roli. Malotřídku by za městskou školu neměnili.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech funguje 256 základních škol. Dnes do nich nastoupilo téměř šest tisíc prvňáků. Z toho zhruba 1400 do malotřídek.