Brodci chybí peníze na platbu DPH ze stavby vodovodu

Brodec – Touha po vlastním vodovodu přivedla obec Brodec na Lounsku na pokraj bankrotu. Vesnice má jen 72 stálých obyvatel. Radnice a místní byli nadšeni, když získali z evropských fondů na stavbu jedenáctimilionovou dotaci a stát jim slíbil zaplatit DPH. Jenže vodovod už je skoro hotový a žádné peníze ještě nedorazily.

V posledních letech si obyvatelé Brodce připadají jako na poušti. Graziella Mlýnková například uvedla, že obcházení sousedek kvůli tomu, která z nich bude který den prát, není nic výjimečného. Anna Oulická dodává, že na všechno je pořadník. Když Brodec získal dotaci na vodovod, mluvil starosta o výhře v loterii.

Jenže nastaly potíže. Evropské dotace pokryjí jen cenu stavby. DPH, na kterou malé obce nemají, už ne. Vláda už slíbila, že DPH za obce, které získaly dotace, zaplatí. Nejpozději do konce roku by peníze měly být proplaceny. Jenže pro Brodec je důležitý každý den. „Od září má obec dluh 11 milionů korun, v rozpočtu je pouze 550 tisíc,“ sdělil starosta Brodce Pavel Beneš.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Starosta je rozhodnut, že si do doby, než přijde dotace, vezme na splácení úvěru osobní půjčku. Rozpočet obce tak nebude dotovat poprvé. Stejně jako ostatní zastupitelé, kteří se už na začátku volebního období vzdali odměn, aby bylo na projekt vodovodu. Pavel Beneš si myslí, že žádní mladí lidí se do obce nepřistěhují a vesnice se postupně vylidní.