Tábor tak dlouho čekal na letiště, až ho armáda prodala

Tábor – Táborská radnice nezíská nedaleké vojenské letiště Všechov. Vedení města čekalo na bezúplatný převod, armáda však preferovala prodej. Nyní se rozhodla na převedení letiště kupci z Českokrumlovska, který za přistávací dráhy a pozemky zaplatí téměř 80 milionů korun. Své plány s letištěm ale zatím nezveřejnil. Táborská opozice kritizuje vedení města, že si nechalo pozemky uniknout a ztrácí tak nad nimi kontrolu.

Pozemky kolem všechovského letiště (viz mapa) slouží zemědělcům i turistům, po asfaltové dráze už rok přejíždí auta, která si tak zkracují cestu do blízkých obcí. Táborská radnice zde chtěla vybudovat cyklostezky, na koupi plochy však neměla potřebné finanční prostředky. „Bohužel to byla pro město Tábor v současné ekonomické situaci velmi složitá záležitost,“ vysvětlila starostka Hana Randová.

Armáda používala letiště s jeho dvoukilometrovou přistávací dráhou od roku 1962 do loňska. Od té doby se ho snaží prodat, uspěla ale až ve čtvrtém kole výběrového řízení. „Zájemce nám nabídl částku 79,5 milionu korun,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Armáda nyní čeká na první zálohu z osmdesátimilionové částky a pracovníci obrany předpokládají, že k převodu majetku dojde do pěti měsíců.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Na vedení Tábora se za to snesla kritika ze strany opozice. Podle komunistických zastupitelů nyní radnice prodejem letiště neznámému vlastníkovi ztrácí nad pozemky v blízkosti města kontrolu. Kupec totiž své plány s letištěm nespecifikoval. Úřad pro civilní letectví navíc neeviduje žádnou žádost o povolení letiště provozovat. Starostka však zastává ten názor, že k zásadní změně s novým vlastníkem nedojde; územní plán města totiž respektuje stávající stav a brání například tomu, aby na místě letiště vyrostly velké stavby.

Letiště Všechov u Tábora
Zdroj: ČT24