ZOO Ohrada otvírá nové expozice

Hluboká nad Vltavou (Jihočeský kraj) – Na nové expozice, pavilóny a hlavně zvířata se můžou těšit již od zítřka návštěvníci jihočeské zoologické zahrady u Hluboké nad Vltavou. Dnes se do výběhů stěhovali damani a lemuři. Právě oni by se měli stát dalším lákadlem zahrady, dosud zaměřené především na evropské zvířecí druhy. V zoologické zahradě stále probíhají dokončovací práce na stavbách jihoamerického pavilonu Matamata a expozice Malé Afriky. Nové expozice zde chtějí dokončit a zpřístupnit pro návštěvníky v co nejkratší možné době.

Lemur kata je jeho jméno a novým bydlištěm mu bude ZOO Ohrada, která se nachází mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Několik druhů opic už zahrada chová, právě lemuři by se ale měli stát jedním z hlavních lákadel. „Jsou zábavní. Vybrali jsme lemury, kteří jsou na rozdíl od ostatních druhů skutečně denní, takže se lidem předvádět budou,“ vysvětlil Ivan Kubát ze ZOO Ohrada. Nezůstane ale jen u lemurů, do výběhů se dnes stěhovali i damani skalní. A řada dalších zvířat ještě přibude. „Budou tady surikaty, nějaký druh gazel. Samozřejmě budeme otvírat také novou expozici Jižní Ameriky, vlastně tedy tropický pavilon, kde budou kajmani, anakondy, bazilišci,“ uvedl Roman Kössl ze zoologické zahrady.

V ZOO Ohrada probíhají rozsáhlé změny, na místě původních expozic najdou návštěvníci exotická zvířata.  Původně je měli návštěvníci obdivovat už o prázdninách, proti byla ale neobvykle dlouhá zima. „Byly dlouhé mrazy a hodně sněhu. Nebylo možné pokračovat v pracích a ta hlavní vlastně začaly až na jaře,“ potvrdil Roman Kössl. Naplno se nové výběhy a pavilóny představí až na jaře příštího roku. ZOO ale chce výrazně víc návštěvníků přitáhnout už v zimních měsících.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Australská expozice už je přístupná, africká by měla zkušební provoz zahájit v pátek a jihoamerický pavilon chce vedení zoologické zahrady otevřít do poloviny listopadu.