Stát ústecký most nechce

Ústí nad Labem (Ústecký kraj) – Stát od ústecké radnice nejmladší most přes Labe nekoupí, přestože to původně sliboval. Město Mariánský most nabízelo za devadesát milionů korun, i když za něj zaplatilo tři čtvrtě miliardy. Druhý most ale Ústí nad Labem podle městských radních potřebovalo kvůli zachování dopravního spojení při povodních. A v roce 2002 velké vodě spolehlivě odolal. Podobné stavby však zpravidla vlastní a stará se o ně stát. V Ústí nad Labem však neztrácejí naději.

Mariánský most je neprodejný. Ne však proto, že je ceněn jako jedna z nejlepších staveb posledních desetiletí ve světě, ale kupec, který o něj stál, už totiž ztratil zájem. „Právní názor stávajícího vedení ministerstva je, že tento obchod nelze provést,“ prohlásil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Karel Hanzelka. Náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS) však namítl: „Je zvykem, že všechny mosty tohoto typu v republice vlastní stát a také se o ně stará.“ Ministerstvo dopravy uznává, že s ústeckou radnicí o koupi mostu skutečně dlouho vyjednávalo. „Město má o koupi mostu s českým státem uzavřenou smlouvu,“ potvrdil mluvčí města Ústí nad Labem Milan Knotek a radní města Arno Fišera (ČSSD) doplnil: „Pokud ministr, byť i předchozí, něco slíbil, mělo by to platit.“ Karel Hanzelka ale nesouhlasí: „Nové vedení v čele s panem ministrem Bártou se k tomuto závazku hlásit nechce.“

Ústecká radnice se utěšuje tím, že by ministerstvo mohlo ještě změnit názor tak, jak to udělalo v případě několika staveb, které zastavilo a poté je dovolilo stavět dál. „Ministr vždy trval na svém a pak malinko povolil. Věříme, že povolí znovu,“ dodal Arno Fišera a náměstek Řeřicha poznamenal: „My se samozřejmě i nadále budeme snažit se státem dohodnout, aby si most převzal.“ Mluvčí Hanzelka ale trvá na svém: „Já se nedomnívám, že by měl nastat posun v tom směru, že by pan ministr změnil názor.“ Díra v rozpočtu města, který už s devadesáti miliony korun za most počítal, není podle lidí z radnice to nejbolestivější. Další miliony totiž spolyká v příštích letech údržba ocelové konstrukce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ústečtí radní ale neztrácejí naději. Most bude podle nich stát ve městě desetiletí, zato ministři se mění po pár letech.

Stát od ústecké radnice nejmladší most přes Labe nekoupí, přestože to původně sliboval.
Zdroj: ČT24