Srnčí zvěř hyne na otravu řepkou

Hradecko – Na otravu řepkou hyne v tomto období po desítkách srnčí zvěř. Způsobuje jim totiž slepotu, kolaps orgánů a smrt. Nejčastěji na to doplatí mladé, nezkušené kusy, které této zelené pastvě neodolají. Pět takových případů se nedávno stalo u Jaroměře na Královéhradecku.

Srnčí zvěř shání v zimním období potravu obtížně a řepka, kterou jsou osety velké plochy polí po celých Čechách, je pokušení, kterému není snadné odolat. V zelených listech ozimé řepky ale na zvířata číhá bolestivá smrt. „V řepce se nachází specifická aminokyselina, která působí jako jed na játra a na ledviny srnčí zvěře,“ říká veterinář Miroslav Věříš.

Otrávenou srnu snadno pozná i laik. Některé z nich proto končí ve stanicích pro zraněná a handicapovaná zvířata. Pomoct jim ale většinou nelze. David Číp ze Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata Jaroměř popsal, že otrávená zvěř je nafouklá, apatická, má problémy s motorikou, mimo jiné jsou postižené kusy také krotké.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Myslivce tento problém trápí už řadu let a množství otrávených kusů rok od roku roste. Nové odrůdy řepky totiž obsahují méně hořčin a jsou pro srny chutnější. Na následky otravy během zimy v průměru uhyne asi deset procent srnčí zvěře. Otrava řepkou bývá jednou z nejčastějších příčin úhynu srnčí zvěře v zimním období. Škody na honitbách dosahují statisícových částek.