Na Pardubicku řádí chřipka, ohrožuje hlavně děti

Praha – Přestože hygienici v posledním týdnu zaznamenali celkově úbytek lidí nakažených chřipkou, mezi nemocnými přibývá dětí. Plné ordinace mají například praktičtí lékaři v Pardubickém kraji. U některých malých pacientů se chřipková onemocnění nedaří vyléčit na poprvé. Znovu se proto vracejí s obtížemi. Nejhorší situace je na Chrudimsku v okolí Hlinska.

Sezónní chřipka znovu udeřila a v posledních týdnech trápí hlavně malé děti. V Pardubickém kraji se počty nemocných drží vysoko nad hranicí epidemie. „U dětí do školního roku je to skoro 6 tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel, u dětí školního věku pak čtyři tisíce na sto tisíc obyvatel,“ uvedla vedoucí protiepidemického oddělení Pardubického kraje Inna Valentová.

Některé děti se podle lékařů opakovaně vrací s nedoléčenou chřipkou nebo jejími následky. „Nemocnost u nás na středisku je letos v únoru nesrovnatelně větší než loni. Vzrostla také závažnost průběhů pro malé děti – zápaly plic, těžké záněty průdušek, hnisavé záněty středouší třeba se spontánní perforací,“ upozorňuje praktická lékařka pro děti a dorost Kateřina Štichhauerová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle lékařů by rodiče neměli podceňovat první příznaky chřipky. Ředitelky mateřských škol zase na rodiče apelují, aby nedoléčené děti nechávaly doma. „Samozřejmě v tom velkém kolektivu se neubráníme tomu, aby se viry nerozmnožovaly rychleji, než když dítě zůstává doma se svojí maminkou,“ vysvětluje ředitelka pardubické mateřinky Ivana Vondráková.

Kromě sezónní chřipky bylo identifikováno také 45 případů pandemické chřipky. Čtyři pacienti museli na izolaci a skončili na jednotce intenzivní péče. Ani u dětí by rodiče neměli zapomínat na prevenci. Podle doporučení hygieniků by děti neměly navštěvovat například některá oddělení nemocnic, zejména LDN.