Hradečtí „své“ varhany prodat nechtějí

Hradec Králové - Nejasnosti panují okolo rozhodnutí královéhradeckých radních prodat varhany z městské hudební síně do kostela v Neratově. Vedení města sice v dubnu odhlasovalo, že hudební nástroj do obnovované památky pošle, teď si ale tak jisté není. Připouští, že usnesení zruší. Proti prodeji varhan protestují i odborníci a negativní stanovisko vyslovuje i řada obyvatel města.

Nedělní mši v obnovovaném kostele v Neratově pravidelně doprovází zvuk elektrických kláves a kytary. Když královéhradecká radnice přišla s nabídkou, že by do Neratova poslala málo využívané varhany z osmdesátých let, farář Josef Suchár s radostí kývl. „To místo by si varhany zasloužilo. My tady děláme různé koncerty, takže bychom varhany uvítali,“ naznačuje využití varhan farář Josef Suchár.  

Rozhodnutí odstěhovat varhany z hudební síně do Orlických hor však u řady obyvatel Hradce vzbudilo emoce. Dopis radním například napsal houslař Tomáš Pilař. „Zisk pro Hradec Králové by byl minimální, ale ztráta kulturní i materiální by byla veliká,“ domnívá se Tomáš Pilař. „Když si to lidé budou přát, tak tam varhany mohou zůstat. My tak nebudeme muset kupovat nějaký nový koncertní nástroj. Ale rozhodnutí, zda zastavit prodej, to zatím nepadlo,“ říká hradecký primátor Zdeněk Fink.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Farář neratovského kostela říká, že pokud se Hradec rozhodne, že si varhany nechá, zlobit se nebude. Potřebuje ale znát jasné stanovisko. „Rozhodně bych nechtěl být tím, kdo Hradci něco sebere. Je mi líto, že se to dostalo do této roviny,“ vysvětluje Josef Suchár. „Je to věc města. Buď jsou ty varhany na prodej, pak budeme hledat zdroje k jejich odkoupení, nebo na prodej nejsou, tak budeme hledat jinde,“ uzavírá náměstek hejtmana Helmut Dohnálek. 

V Neratově doufají, že Hradec konečné slovo řekne co nejdříve.