Bezplatné připojení k internetu nabízí další dvě pražské tramvaje

Praha – Bezplatné připojení na internet nabízí v Praze od dnešního dne další dvě tramvaje. Celkem tak po metropoli jezdí tři soupravy s wi-fi připojením, jednu už dříve zprovoznil pražský dopravní podnik na lince 17. Polohu tramvají ForCity mohou lidé zjistit na webových stránkách. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci společnosti Škoda Transportation, v jejichž vozech ForCity (15T) je připojení k dispozici.

Dnes jeden z vozů jezdí na lince 18, zkoušet se budou ale i jiné trasy, na které vyjíždějí tramvaje z vozovny Pankrác. Vozy jsou označeny nálepkou s nápisem wi-fi. Podle Marka Herbsta ze společnosti Škoda Transportation bude v příštích týdnech rozšířeno wi-fi ještě do jedné tramvaje. Do konce roku budou tramvaje ve zkušebním provozu, pak se jejich provoz vyhodnotí.

Na projektu se podílí také společnost Rencar, která v pražské MHD spravuje reklamní plochy. Podle jejího zástupce Jana Kábrta bude Rencar internetové připojení v tramvaji nabízet také svým klientům. Firmy pak například budou moci zaplatit za to, že cestujícím, kteří se na internet v tramvaji připojí, se jako první zobrazí webová stránka konkrétní firmy.

Náklady na úpravu jedné tramvaje se podle Herbsta pohybují kolem 10 000 až 15 000 korun, další peníze bude stát poplatek za připojení na internet. Náklady budou hradit Rencar a Škoda Transporatation. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP), kterému tramvaje patří, se na tom podle mluvčí podniku Ilony Vysoudilové nebude finančně podílet.

Premiérová jízda tramvaje 15T s cestujícími v Praze
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK