Praha vyhlásila miliardový tendr na svoz odpadu

Praha – Miliardový tendr na svoz a další nakládání s komunálním odpadem vyhlásila Praha. Informaci zveřejnila na své úřední desce. Předpokládaná hodnota zakázky, která má trvat deset let, je 13,2 miliardy korun bez DPH. Zájemci se mohou hlásit do 12. září do 10:00. Obálky s nabídkami se budou otvírat o dva dny později. Vítěz tendru by se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021. V současnosti sváží komunální odpad v Praze především společnost Pražské služby, některé městské části ale mají smlouvu s jinými dodavateli, například s firmami Ipodec nebo Komwag.

Pražské služby také provozují spalovnu v Malešicích a několik sběrných dvorů. Firma, ve které metropole drží téměř 77 procent akcií, zároveň pro Prahu zajišťuje letní a zimní úklid ulic. Za tuto osmiletou zakázku jí magistrát zaplatí téměř devět miliard korun. Předpokládá se, že Pražské služby budou favoritem i v tomto tendru.

Praha výběrové řízení připravuje už od začátku letošního roku, na konci prosince totiž vyprší současná, rovněž desetiletá, smlouva se společností Pražské služby.

Tendr měl být podle původních předpokladů zveřejněn už v květnu, materiál se zadávacími podmínkami pro uchazeče byl ale několikrát stažen z jednání rady a vrácen k dopracování. Teprve minulý týden jej rada města definitivně schválila.

Uchazeči by podle dokumentu zveřejněného na úřední desce měli mít v posledních třech účetních obdobích obrat v oblasti nakládání s komunálním odpadem minimálně 700 milionů korun ročně. Praha také požaduje, aby se vítěz staral i o tříděný, velkoobjemový a nebezpečný odpad i o bioodpad. Hlavním kritériem při výběru má být „hospodářsky nejvýhodnější nabídka“. Vítěz by měl být znám na podzim.

Březina: Rozhodli jsme se využít zkušeností

„S ohledem na velký rozsah požadovaných služeb a investiční náročnost byla zvolena pro plnění veřejné zakázky doba určitá, a to deset let,“ uvedl už dříve náměstek primátora za ČSSD Karel Březina. Praha podle Březiny zvažovala, zda si zadávací dokumentaci zpracuje sama, nebo úkol zadá externímu dodavateli. „Rozhodli jsme se využít zkušeností, které Praha získala v průběhu dosavadní praxe, a zvolili jsme první variantu,“ řekl náměstek. Druhá varianta by totiž byla dražší a zřejmě i časově náročnější.

Způsob nakládání s odpadem metropole podle Březiny zásadně měnit nebude. Část z něj budou popeláři i nadále odvážet na skládky a část se bude spalovat.

Karel Březina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod