Propagátorovi konopí Dvořákovi hrozí deset let za mřížemi

Ospělov - Sedm desítek rostlin vzrostlého konopí zabavili policisté na statku známého propagátora léčby konopím Dušana Dvořáka v Ospělově na Prostějovsku. Se soudním příkazem v ruce přijeli policisté na statek v posledních třech letech už potřetí. Pěstitel je nyní v podmínce za úrodu zasazenou v roce 2009, v říjnu stane před soudem za rostliny zabavené vloni. Za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami mu hrozí až deset let vězení.

„Podala jsem v této trestní věci podnět k domovní prohlídce, protože Dušan Dvořák je podezřelý z pěstování konopí ve svých nemovitostech,“ uvedla státní zástupkyně Libuše Bartlíková. Dvořák podle ní navíc rostliny pěstuje v podmínce a „ve značném rozsahu“.

Domovní prohlídka se také neobešla bez emocí. Dvořák, který je ředitelem Edukativní konopné kliniky a zakladatelem sdružení Konopí je lék, tvrdí, že rostliny slouží výhradně k léčebným účelům. Hovoří dokonce o zneužití policie. „Našli jsme desítky vzrostlých rostlin, mluvíme o 60 až 70 kusech, dále byly zabaveny masti, kapsle a jiné výdobytky z této činnosti,“ prozradila výsledek domovní prohlídky mluvčí PČR Prostějov Eva Čeplová.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Podle Dvořáka ale měly rostliny pomoci při léčbě asi 250 lidí. „Tohle nevyléčí rakovinu, ale strašně pomůže lidem s rakovinou,“ stojí si za svým názorem. Vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci zkoumají účinky konopí v léčbě pacientů už déle než 30 let. Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity, který je s Dvořákem v kontaktu, obdržel letos za svůj výzkum v této oblasti v Olomouci čestný doktorát.