Interaktivní učebnice má zabránit dětským úrazům

Plzeň – Každý rok je v Česku kvůli úrazu ošetřeno přes půl milionu dětí, více než 200 z nich zranění podlehne. Odborníci poukazují na nedostatečnou prevenci a osvětu. Vznikla proto interaktivní učebnice s návody, jak předcházet úrazům a dalším nebezpečným situacím. Ve výuce na základních školách začne pomáhat už v nadcházejícím školním roce.

Interaktivní učebnice je podle odborníků nevhodnější cestou, jak prevenci na školách sjednotit. Srozumitelnou formou varuje před možnými riziky a radí, jak úrazům a dalším nebezpečím předcházet. „Úrazy mají velkou výhodu – dá se předejít prakticky 90 procentům. Učitelé ale mají nedostatek kvalitních učebnic,“ poukázala Veronika Benešová z motolského Centra úrazové prevence.

Předcházením úrazů by se měli žáci zabývat v hodinách tělesné výchovy, kde bude interaktivní učebnice použitelná lépe než tištěný text. Děti se z ní dozvědí také o zdravém životním stylu, agresivitě a násilí, drogách nebo rizikovém sexuálním chování. „Obsahuje 47 lekcí z pěti hlavních oblastí prevence a je určena pro první i druhý stupeň základních škol,“ shrnula vedoucí elektronické produkce nakladatelství Fraus Eva Králová. Podle Michala Miovského z Centra adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice procházejí jednotlivá témata, která učebnice rozebírá, napříč jednotlivými věkovými skupinami. Data se navíc do učebnice dají kdykoli doplnit.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Učebnice je určená k prezentaci na interaktivních tabulích, kterými je v Česku vybavena většina základních škol. Díky nim se děti učí zábavnou formou - pomocí kvízů, ukázek i surfováním na internetu.

Do konce roku 2011 dostane učebnici prvních 250 základních škol. „Nebude je to stát nic, učebnici dostanou v rámci tohoto vzdělávacího programu zdarma,“ sdělil Jan Hainz z Nadace České pojišťovny. V následujícímm školním roce by měla učebnici využívat většina základních škol v republice.