Liberec chce vykácet přes 300 stromů

Liberec – Stromy v libereckých Lidových sadech překážejí při opravě silnic. Pracím tak budou muset stoleté lipové aleje ustoupit. Místní s vykácením stromů ale nesouhlasí. Obávají se, že bez stromů čtvrť ztratí atmosféru. Radnice ovšem slibuje vysazení nových. Už na jaře se má začít kácet v Mozartově ulici. Město nechalo vypracovat dendrologický průzkum a podle posudku jsou některé stromy navíc nebezpečné pro své okolí.

Pokácet se má 312 stromů. Radnice chce místo nich vysadit 374 malokorunných lip, které se do úzkých uliček prý hodí víc. Nebudou tolik stínit lampám a ořezávání nebude tak pracné. První etapa, tedy rekonstrukce Mozartovy ulice, přijde na 15 milionů korun. Město slibuje, že stromy bude kácet postupně – tak, jak budou pokračovat jednotlivé etapy. Potvrdil to náměstek primátorky Liberce Lukáš Martin (ČSSD).

Práce se zaměří i na výstavbu nových parkovacích míst a na opravu kanalizace. Do projektu se zapracují námitky místních obyvatel. Rekonstrukce Lidových sadů má přijít na 70 až 100 milionů korun. Město na celý projekt peníze nemá. Rozdělilo proto práce na čtyři etapy, první začne příští rok.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)