Karlovy Vary mají nového náměstka, radní krize trvá

Karlovy Vary – Novým náměstkem primátora zvolili zastupitelé Karlových Varů Jaroslava Růžičku (Alternativa). Nahradil svého stranického kolegu Jiřího Kotka, kterého v červnu odvolali koaliční zastupitelé. Růžička dostal potřebných 20 hlasů z 38, podpořil ho přitom i odvolaný náměstek Kotek, který ale oznámil odchod z koalice. Do městské rady se dostal také Viktor David (Alternativa), rada je tak opět devítičlenná. Přesto není jasno, jaký osud koalici čeká. Během červnové krize, která vedla k odvolání Jiřího Kotka, totiž strana KOA primátora Petra Kulhánka vypověděla koaliční smlouvu, nový dokument zatím není podepsán.

Koalici po loňských volbách vytvořilo dvacet zastupitelů ze stran Alternativa, KOA, TOP 09 a hnutí O co jim jde? kteří tak těsnou většinou podpořili primátora Kulhánka a radu. Po odchodu Jiřího Kotka zůstala v koalici právě polovina karlovarských zastupitelů. Odvolaný náměstek ale tvrdí, že nebude bezvýhradně hlasovat s opozicí.

Při hlasování se prý Kotek bude řídit podle svého uvážení. Ukázal to i při volbě svého nástupce, kdy podpořil koaličního kandidáta Jaroslava Růžičku. „Chci dát vedení města šanci, aby dále jednalo o koalici a nebyl jsem považován za toho, kdo ji rozbil,“ uvedl Kotek. Dodal, že své odvolání považuje za výsledek intrik opozice a podnikatelské lobby. Poukázal přitom na výsledky své práce ve vedení města – návrhy žalob za kauzy, které v minulosti město poškodily.

Radní krize přesto ještě neskončila. KOA totiž stále chce, aby vznikla nová koaliční smlouva jako náhrada té, kterou v červnu vypověděla. Primátor Petr Kulhánek chtěl, aby byla smlouva podepsána ještě před jednáním zastupitelstva. Strany proto v pondělí i dnes ráno jednaly, k ničemu však nedošly. Například TOP 09 totiž žádný nový dokument podepisovat nechce. „Nevypověděli jsme ji, proto nemusíme podepisovat novou. Koalice pokračuje,“ sdělil Josef Malý z TOP 09.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)