Digitalizace ohrožuje existenci malých kin

Dobruška – Až třetina malých kin s jedním sálem by v Česku mohla zaniknout. Takový je hrubý odhad ministerstva kultury. Některá totiž nebudou mít peníze na digitalizaci a tím se výrazně omezí jejich nabídka pro diváky. Velcí distributoři totiž podle Unie digitálních kin přestanou snímky na tradičních filmových pásech postupně dodávat.

Tradiční promítací stroje s filmem na kotoučích pomalu míří do historie. Sedmdesát procent sálů takzvaných multikin je digitalizovaných, klasická kina jsou digitalizována ze čtvrtiny. „Můj názor je ten, že kdo nedigitalizuje, nepřežije,“ řekl vedoucí Kina 70 v Dobrušce Pavel Štěpán.

Petr Žůrek, předseda Unie digitálních kin, upozornil na skutečnost, že kina, která nebudou digitalizována, v brzké budoucnosti nebudou mít co hrát. Naproti tomu vedoucí letního kina Širák v Hradci Králové Júlia Špalková si myslí, že distributoři, kteří by dodávali jen filmy v digitální podobě, by byli sami proti sobě. 

Reportáž V. Kabátové a P. Šrámka (zdroj: ČT24)

Některá menší kina už ovšem v souvislosti s digitalizací svůj konec oznámila. Jako například letní kino v Českých Budějovicích. Digitalizace totiž není zrovna nejlevnější záležitostí a obce a města proto s investicemi váhají. Ale například starosta Dobrušky Petr Trojan tvrdí, že pětimilionová investice do digitalizace se vyplatila.

Stát na digitalizaci provozovatelům přispívá. Maximálně však 1 250 000 korun.