Socha prezidenta Wilsona je zpět před nádražím

Praha – Ve Vrchlického sadech v Praze byl v poledne slavnostně odhalen pomník amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Replika bronzové sochy, kterou ve válečných letech strhla německá okupační vojska, se do parku naproti hlavnímu (též Wilsonovu) nádraží vrátila po 70 letech. Slavnostní odhalení doprovodila řada čestných hostů zastupujících Prahu, Česko i Spojené státy včetně prezidenta Václava Klause, arcibiskupa Dominika Duky, primátora Bohuslava Svobody a velvyslanců Normana Eisena a Petra Gandaloviče.

Myšlenku vytvořit kopii 3,5 metru vysoké bronzové sochy iniciovala společnost Američtí přátelé České republiky (AFoCR), která také zajistila finanční prostředky a zorganizovala slavnostní odhalení. „Pomník zde stál jako symbol vazby mezi občany Spojených států a Československa,“ připomněl smysl původní Wilsonovy sochy předseda Amerických přátel České republiky Fred Malek. Tentýž účel má mít i nový památník. „Symbol přátelství mezi Spojenými státy a Českou republikou se vrací do centra Prahy. Podobně jako se vrací tato socha, i my jsme se v průběhu posledních dvou desetiletí vrátili k myšlenkám svobody, tržní ekonomiky a demokracie, které mnozí z nás se Spojenými státy vždy sdíleli,“ dodal ve svém projevu prezident Klaus.

Hosté slavnostního odhalení sochy Woodrowa Wilsona
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Památník je také uznáním pro ty, jako jsem já, Fred (Malek), Madeleine (Albrightová), kteří jsme se mohli vrátit zpět do své staré vlasti,“ upozornil před odhalením sochy také americký velvyslanec Eisen, jehož kořeny – stejně jako kořeny předsedy sdružení přátel ČR nebo bývalé americké ministryně – sahají do českých zemí.

Novou sochu od června roku 2008 připravoval sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery. Před měsícem byla socha umístěna před nádražní budovu. K památníku přibude ještě takzvaná Cesta svobody složená z desek se jmény lidí, kteří na projekt finančně přispěli.

Původní pomník Woodrowa Wilsona, který byl od roku 1913 do roku 1921 prezidentem USA, stál naproti historické budově nádraží od roku 1928. Nacisté dílo sochaře Albína Poláška zničili v roce 1941. „Když Německo vyhlásilo válku Spojeným státům americkým v prosinci roku 1941, hned druhý den německá vojska zničila sochu,“ popsala zánik původního pomníku historička Marie Neudorflová. Podle Madeleine Albrightové tak je odhalení nové Wilsonovy sochy dodatečným úderem proti Hitlerovi a Heydrichovi. „Tito muži jsou mrtví, ale myšlenky Woodrowa Wilsona a duch Tomáše Masaryka se dále rozvíjejí,“ řekla Albrightová.

Nová socha se tak u železniční stanice objeví po rovných 70 letech, ale stojí jinde než ta původní. Místo, kde Poláškova socha stála, je nyní zastavěno novou nádražní halou.

Na odhalení sochy dorazila česká společenská a politická špička.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Po Woodrowu Wilsonovi pojmenovali Pražané své nejvýznamnější nádraží a věnovali mu sochu především pro jeho vliv na vznik samostatného Československa a dalších středoevropských států. „Nevzniklo by to, co vzniklo v roce 1918, a to samostatné státy, původně všechny demokratické. Koncepty, jak ty státy budou vypadat, vypracoval Wilson s představiteli těchto států a hlavně s T. G. Masarykem,“ řekla historička Marie Neudorflová.

Vznik nového památníku nebyl snadný. Poznamenal ho spor sochařů, kdy se kvůli soše nejprve verbálně, potom fyzicky střetli umělci Michal Blažek a Oldřich Hejtmánek. Neměli jasno v tom, kdo by měl dílo vytvořit, ani v tom, kdo komu co ukradl. Podle Hejtmánka byla soutěž, kterou vyhrál Blažek a jeho společníci, zfalšovaná. Blažek zase tvrdil, že Oldřich Hejtmánek ukradl hlavu původní sochy, která patří Národnímu muzeu. Tvůrci nové sochy tak museli vytvořit i dodatečnou Wilsonovu hlavu.

Odhalení pomníku je vrcholem Wilsonova týdne, během kterého se v Praze koná řada kulturních a společenských akcí. Včera začala výstava věnovaná odkazu prezidentů Wilsona a Masaryka a jejich spolupráce. Společnost Amerických přátel České republiky odhaluje už druhou sochu. V roce 2002 představila ve Washingtonu sochu Tomáše Garrigua Masaryka.

Wilsonova socha, Wilsonovo nádraží a Wilsonova ulice

Nádraží, které sloužilo Praze od roku 1871 a postupně se stalo nejvýznamnější železniční stanicí ve městě i celých českých zemích, se zprvu jmenovalo nádraží Císaře Františka Josefa – stálo ostatně na konci dráhy Císaře Františka Josefa, která vedla z Vídně přes jižní Čechy. V roce 1919 však bylo pojmenováno po muži, který se zasloužil možná nejvíc ze všech o vznik Československa, nadále tedy šlo o Wilsonovo nádraží. Jméno amerického prezidenta nesla i ulice před nádražím. V roce 1928 k desetiletému výročí existence samostatného státu byla odhalena i jeho socha v parku před nádražím. V roce 1940 bylo nádraží přejmenováno na Praha-hlavní nádraží/Prag-Hauptbahnhof. O další rok později nacisté zdemolovali Wilsonovu sochu. V letech 1945–1953 bylo nádraží opět Wilsonovo, ale sochu už se obnovit nepodařilo navzdory snahám Jana Masaryka. Naopak, Wilsonův odkaz byl brzy opět pošlapán, když se komunistický režim inspiroval nacistickým, takže označení stanice opět znělo Praha-hlavní nádraží. Od roku 1990 nese stanice dlouhý oficiální název Hlavní nádraží, nádraží prezidenta Wilsona. Navíc opět dostala Wilsonovo jméno část Severojižní magistrály, která prochází kolem nádraží (dříve třída Vítězného února) v trase původní Wilsonovy ulice. Návrat k prvorepublikové tradici dnes konečně završila i socha před nádražím.