Na parkovací dům v Hradci si posvítí policie

Hradec Králové – Opoziční zastupitelé v Hradci Králové žádají vyšetřit stavbu městského parkovacího domu. Mají podezření, že objekt, který navazuje na soukromý bytový projekt, je několikanásobně předražený. Kontrolní výbor se také obává, že město mělo dostat 111 parkovacích míst, má jich ale jen 96. Členové výboru se kvůli tomu obrátili na policii.

Dvoupodlažní garáž, kterou si nechal Hradec postavit od firem Eube a Pyrit Property, je součástí domu s byty, do kterého radnice investovala 94 milionů korun. Jedno místo vyšlo téměř na milion korun. Pro srovnání - pár set metrů dál stojí nový parkovací dům, kde jedno parkovací místo vyšlo v průměru na 242 tisíc korun. Město také prý dostalo méně parkovacích míst, než mělo. „Dále je tam šest parkovacích míst, která nespadají do majetku města, a nikdo není schopen říct, kdo tato místa zaplatil,“ uvedla zastupitelka za KSČM Lenka Fialová. „Smlouva o spolupráci, na kterou byla vázána podpora víc jak 12 milionů korun, nebyla odsouhlasena zastupitelstvem ani radou města, a byla pouze podepsána bývalým náměstkem Malířem,“ dodává Tomáš Kopecký ze Změny pro Hradec.

Bývalý náměstek primátora Josef Malíř (VPM) sice připustil, že cena parkovacích státní je vysoká, pořád je ale o zhruba 200 tisíc nižší než v budově krajského úřadu. Malíř také poukazuje na to, že o tom, kolik budou parkovací místa stát, se vědělo už před několika lety. „Ti lidé, kteří o tom hovoří, zčásti už tehdy seděli v zastupitelstvu, tak nevím, proč nereagovali tenkrát, proč reagují až teď,“ prohlásil Malíř.

Parkovací dům navíc trpí technickými nedostatky. Není v něm kanalizace, která odvede v zimě vodu z tajícího sněhu z aut. Firma Eube je navíc v konkurzu. Město parkovací dům na poslední chvíli zachránilo a zapsalo do katastru jako svůj majetek. 

Reportáž Vlastimila Weinera a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)