Přerov chce pokutovat dopravce, možná za vlastní pochybení

Přerov – Nového provozovatele městské hromadné dopravy se snaží sehnat přerovská radnice, současně chystá právní kroky proti tomu stávajícímu. Slovenská společnost SAD Trnava, která zvítězila v mezinárodní soutěži, již radnice vyhlásila, vypověděla v květnu smlouvu. Její zástupci totiž zjistili, že SAD Trnava jako zahraniční firma nemůže v českém městě provozovat MHD, ačkoli zadavatel soutěže tvrdil opak. Radnice si však nepřipouští jakékoli pochybení a chce firmu za protizákonné provozování MHD pokutovat.

„Pro zahájení správního řízení jsme se rozhodli proto, že tato slovenská společnost provozovala rok a půl v Přerově autobusovou dopravu, aniž by měla povolení podnikat v České republice. Přepravce nás tak dostal do problémů, které musíme nečekaně řešit,“ uvedl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS). Pokuta může být až půlmilionová.

Podle opozice by ale měla radnice pokutovat spíše sama sebe. Výběrové řízení na dopravce vypsala právě ona, podmínky přitom zahraniční společnosti nevylučovaly. „Ti lidé si neuvědomují, že to byli oni, kteří si dali podmínky, jak má zadávací řízení vypadat, a vyhlásili to jako mezinárodní tendr. Společnost za to nemůže, splnila podmínky, vyhrála výběrové řízení a pustila se do práce,“ kritizovala radní zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov). Podobný názor má také místopředseda představenstva SAD Trnava Marek Antoňák.

Sporem se bude zabývat také policie. Jeden z občanů podal trestní oznámení na vedení SAD Trnava i na zástupce přerovské radnice, kteří podepsali smlouvu o provozování MHD ve městě.

Smlouvu, která platila od 1. ledna 2010, vypověděla SAD Trnava letos, výpovědní lhůta vyprší na konci listopadu. Do té doby musí radnice najít nového dopravce. Může jím být nová firma Dopravní a logistická společnost Přerov, kterou slovenský dopravce založil jako svoji dceřinou firmu, která splňuje zákonné podmínky k provozování přerovské MHD. Uzavření nové smlouvy však brání další spory mezi městem a SAD Trnava. Podle Marka Antoňáka se obě strany nedokázaly dohodnout na vyčíslení prokázaných ztrát.

Podle opozice mohla radnice předejít také hledání nového dopravce na poslední chvíli. O výpovědi však dlouho mlčela, o květnovém rozhodnutí SAD Trnava informovala veřejnost až v srpnu.

Podle zákona může radnice v této situaci oslovit na dobu určitou jednu firmu bez výběrového řízení. Město sice už připravuje nový tendr, ten však bude trvat několik let. Nejméně rok musí být zveřejněn ve věstníku Evropské unie.