Ústí bude bez autobusového nádraží

Ústí nad Labem – Ústí nad Labem má po pětašedesáti letech přijít o autobusové nádraží. Jeho současný majitel společnost BUS.COM už vypověděla smlouvy všem dopravcům. Nádraží začala bourat a pozemky v centru města chce využít úplně jiným způsobem.

Informace napsané fixem na balícím papíru, provizorní označení nástupišť. Za pár týdnů ale nebude na ústeckém autobusovém nádraží ani na to, jeho majitelé už na svých pozemcích autobusy nechtějí. „Určitě je to veliká komplikace, byl jsem velice nepříjemně překvapen,“ uvedl generální ředitel dopravní společnosti Bus Line Tomáš Roubiček a náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS) k tomu prohlásil: „Je to soukromý pozemek soukromého vlastníka a ten se prostě ze dne na den rozhodl, že provoz ukončí.“ A mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková doplnila: „Ústecký kraj nebyl o této věci dopředu nijak informován.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Majitelé autobusového nádraží vydali tiskovou zprávu, ve které potvrdili, že na zrušení nádraží trvají přesto, že schválený uzemní plán jim zcela odlišné využití pozemků v centru města nedovoluje. „To území je rezervováno pro veřejnou dopravu,“ potvrdil Jan Řeřicha.

Ústečtí radní i úředníci z kraje však připouštějí, že zbourání nádraží zabránit nemohou a jiné v dohledné době město mít nebude. „Podle zákona není autobusové nádraží nic jiného, než jedna zastávka,“ tvrdí úředníci a Magdalena Hanáčková se připojila: „Není tedy povinnost města ani kraje takové autobusové nádraží zřizovat.“ Linkové autobusy teď budou stavět v sousedství zastávek městské hromadné dopravy. „Pro nás je důležité, aby autobusy měly kde zastavit a lidé kde nastoupit,“ dodala mluvčí Hanáčková a ředitel Roubiček zdůraznil: „Stoprocentně je to málo. Krok zpět, jednoznačně!“

Podle manažerů největší dopravní společnosti v regionu autobusová nádraží do měst patří. Bez nich nelze mluvit o dopravě na úrovni 21. století.